Hlavní obsah

Závod stříbrné Češky odložil plyn. Čekání krátily vtipy od atletické legendy

Michal Osoba (Berlín)Sport.cz

Když se před devátou ráno začali scházet fanoušci v okolí náměstí Breitscheidplatz, aby sledovali chodecký dvacetikilometrový závod žen, hned viděli, že je něco v nepořádku. Zhruba třetina trati a její okolí bylo uzavřeno policejními páskami, za nimiž blikaly majáčky hasičů i policistů. Závod, v němž Anežka Drahotová nakonec získala stříbro, se tak posouval o téměř dvě hodiny.

Foto: Ivana Roháčková

Anežka Drahotová si s chutí polaskala svou stříbrnou medaili.

Článek

Spekulace o nastražené výbušnině se nepotvrdily, organizátoři po chvíli oznámili, že důvodem zásahu byl zápach unikajícího plynu. Nejprve se na obrazovce u cíle objevila informace, že závod nezačne dříve než v 9.30, pak přibylo dalších pět minut.

Policisté a hasiči už zásah ukončili, ale aby se nemusel posouvat i mužský závod, rozhodli organizátoři, že se půjdou oba společně v 10.55. Mezi chodci nikterak výjimečný model, i v Poděbradech se obě pohlaví prolínají.

Přesto trenér Drahotové Ivo Piták nebyl zprvu nadšený, obával se, aby se muži, kteří ztratí šanci na dobrý výsledek, nestali vodiči svých krajanek. A Česko na rozdíl od Itálie či Španělska mezi muži zastoupení nemělo.

Čekání Drahotovou znervózňovalo

Ani Drahotová nebyla z průtahů pochopitelně nadšená. „Vstávala jsem docela brzo a počítala, že půjdeme rovnou na start,“ přiznávala. Navíc postupné posouvání startu nechávalo závodnice v nejistotě. „Vždycky jsem si sedla, pak šla na rovinku, pak na záchod. Pořád jsem chodila taková kolečka, až jsem z toho byla nervózní,“ přiznávala.

„Pak jsem byla ráda, že určili hodinu startu, můžu s tím počítat a nemusím se dál rozcvičovat,“ kvitovala Drahotová. A tak se schovala do stanu se svým realizačním týmem a koučem Pitákem.

„Lukáš Gdula mě občerstvoval, dělali jsme si legraci, hlavně Tomáš Dvořák říkal vtipy, což bylo dobré,“ pochvalovala si Drahotová, jak trojnásobný mistr světa v desetiboji a současný reprezentační kouč uvolňoval atmosféru. Tak začala její cesta za evropským stříbrem.

Reklama

Související témata: