Hlavní obsah

Trofej ze štafetových kolíků si odnese každý člen vítězného týmu Kontinentálního poháru

Praha

Další ročník atletického Kontinentálního poháru se blíží. Již 8. a 9. září budou v Ostravě bojovat o trofej ze sto šestnácti křišťálových štafetových kolíků výběry Evropy, Ameriky, Afriky a společný tým Asie a Oceánie. V závodech se představí i čtyři Češi, oštěpaři Nikola Ogrodníková a Jakub Vadlejch, koulař Tomáš Staněk a mílařka Simona Vrzalová.

Vicemistryně Evropy Nikola Ogrodníková o Kontinentálním poháru v OstravěVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Česká republika bude již za několik týmů hostit prestižní atletický Kontinentální pohár. Do Ostravy se sjedou ti nejlepší atleti světa, kteří budou za společný tým Asie a Oceánie, Ameriku, Afriku a Evropu bojovat o poněkud netradiční trofej, kterou ve čtvrtek na tiskové konferenci v Praze představil Libor Varhaník, předseda Českého atletického svazu a předseda Organizačního výboru soutěže.

Trofej je složená ze sto šestnácti křišťálových štafetových kolíků, které získají všichni členové vítězného týmu. Každý kolík je díky svému jedinečnému dekoru originálem a dohromady tvoří jeden celek. Jsou zapuštěny ve třech řadách do nerezového podstavce a vytvářejí tak tvar zaplněného atletického stadiónu. Uprostřed je ovál z mačkaného skla v barvách účastnících se kontinentů. Tento střed trofeje pak dostane vítězná kontinentální federace.

Trofej se vyráběla v několika českých dílnách, váží téměř metrák a půl a symbolizuje týmovost a pospolitost. „Při představě o tom, jak koncipovat trofej pro tuto akci, jsme vycházeli ze základní ideje této soutěže, a tou je týmový duch a fakt, že jedinec je součástí týmu,“ vysvětloval Varhaník.

„Chtěli jsme něco ryze českého a křišťál k naší republice neodmyslitelně patří, výrobní cena poháru je tři čtvrtě miliónu korun,“ prozradil dále Varhaník. Trofej bude při Kontinentálním poháru vystavena v bráně, kterou budou atleti přicházet na stadión. Její krásu bude obdivovat i čtveřice Čechů, kteří byli za tým Evropy nominováni.

Mezi oštěpaři se představí Nikola Ogrodníková a Jakub Vadlejch, mílařka Simona Vrzalová a koulař Tomáš Staněk, který si už měl možnost trofej prohlédnout. „Líbí se mi. Moc jsem sice ze začátku nepochopil ten význam, když mi ho ale objasnili, tak je to opravdu skvělá věc. Chtěl bych kolík získat, vystavil bych si ho vedle trofeje ze Zlaté tretry,“ řekl Staněk.

Reklama