Hlavní obsah

Ohromila svět! Před 50 lety vyhrála česká osmnáctiletá zlatnice olympiádu, porazila Rusku

Mexiko/Praha

Vrchol své sportovní kariéry zaznamenala výškařka Miloslava Rezková 17. října 1968 na olympijských hrách v Mexiku. Tehdy teprve osmnáctiletá čerstvě vyučená zlatnice zdolala ve finále skoku do výšky po dramatickém souboji s Antoninou Okorokovovou ze Sovětského svazu jako jediná laťku ve výšce 182 centimetrů a získala zlatou medaili.

Foto: www.atletika.cz

Vrchol své sportovní kariéry zaznamenala výškařka Miloslava Rezková 17. října 1968 na olympijských hrách v Mexiku

Článek

Sovětská reprezentantka, která až do výšky 180 centimetrů menším počtem pokusů vedla, se tak nakonec musela sklonit před mladičkou, mezinárodně nezkušenou a pro svět neznámou závodnicí z Prahy. V první šestici se umístily ještě dvě československé výškařky - na čtvrtém místě skončila Jaroslava Valentová a na šestém Mária Faithová.

Pevné nervy a postavení výtečné závodnice potvrdila Rezková i v následujícím roce na mistrovství Evropy v Aténách, kde v neméně dramatickém závodě zvítězila výkonem 183 centimetrů. V květnu 1970 pak jako první československá skokanka překonala laťku ve výšce 185 centimetrů. V následujících letech však její úspěšnost poněkud poklesla a v roce 1977 se tato čtyřnásobná mistryně republiky a vítězka ankety Nejlepší atlet Československa (1968) kvůli zdravotním problémům se skokanským sektorem rozloučila.

Pražská rodačka se k výšce dostala přes balet, gymnastiku či volejbal víceméně náhodou. Na jejím pokroku se výrazně podílel trenér Rudolf Hübner, za něhož se po zlatu z mistrovství Evropy 1969 v Aténách provdala.

Po ukončení kariéry našla matka dcery Lindy a syna Jiřího, jež se mezitím rozvedla, zaměstnání ve středisku vrcholového sportu pod tehdejší Rudou hvězdou (dnes Olymp), kde v průběhu více než tří desítek let prošla množstvím různých pozic. Zemřela 19. října 2014 ve věku 64 let.

Reklama

Související témata: