Hlavní obsah

Česká dvojčata na evropských stupních vítězů! Odlišuje je tetování i vzory

Praha

České atletice se daří produkovat talenty hned po dvojicích. Před šesti lety si přivezly z juniorského mistrovství Evropy medaili chodkyně Anežka a Eliška Drahotovy, končícímu šéftrenérovi Tomáši Dvořákovi dělají i v reprezentačním dresu radost dcery Kateřina a Barbora a nejnověji si v atletickém světě budují respekt další dvojčata – diskaři Jakub a Michal Forejtovi.

Foto: ČAS/Denisa Kisialová

Bratři Forejtové se svými medailemi z juniorského ME: vpravo stříbrný Michal, vlevo bronzový Jakub.

Článek

Nebývá zvykem, aby někoho těšilo, když ho přehodí soupeř. Jenže když se ve finále evropského šampionátu juniorů ve švédském Borasu posunul Michal Forejt ze čtvrtého na druhé místo před sourozence, ten nijak nelamentoval.

„Já byl rád, že se Michal dostal na pódium. Věřil jsem, že i já se zlepším, ale hlavní bylo, že jsme oba na stupních,“ vyprávěl bronzový Jakub.

Jedna rodina tak obstarala polovinu českých medailí v Borasu. Společně si užili čestné kolečko i slavnostní vyhlášení. „Akorát při tom kolečku se strašně rozpršelo, všechno jsme měli mokré, tak jsme se báli, že na vyhlášení nebudeme mít v čem jít,“ popisoval Jakub.

Jako dvojčata jsou na první pohled k nerozeznání. „Pořád si nás pletou, my si děláme srandu, že mají padesátiprocentní šanci, že se trefí,“ usmívá se Michal. Jako rozlišovací znamení může sloužit tetování ve tvaru afrického kontinentu na Jakubově předloktí.

„Chci tam mít připomínky velkých závodů. Tohle je na mé první dorostenecké mistrovství světa v Nairobi,“ vysvětluje. Teď bude mít na jeho těle čestné místo i vzpomínka na šampionát ve Švédsku.

Přesto rozdíly mezi dvojčaty najdeme. Jakub mezi diskaři obdivuje olympijského vítěze z Londýna Roberta Hartinga, Michal jeho předchůdce Gerda Kantera a Virgilia Aleknu. Z Borasu si ostatně Forejtové přivezli skalp syna legendárního Litevce. „V obličeji celý táta,“ líčili.

Jakub je klidnější

Rozdílní jsou povahově. „Jakub je ten klidnější,“ hlásí Michal. Odlišné mají i tréninkové parametry. „Jakub je silnější skoro v každém cviku, má lepší odrazy i rychlost, ale při házení to doženu technikou nebo rychlostí v kruhu,“ popisuje Michal vyrovnané bratrské soupeření.

Díky jejich vysokým postavám je trenéři záhy směřovali k disku. Nejprve ho ozkoušel Michal, po doléčení zlomené ruky se přidal Jakub. Pod vedením trenérky Lucie Plašilové se v Plzni prosadili mezi nejlepší ve své věkové kategorii.

A vpřed je žene i vzájemné soupeření. „Sázky probíhají spíš s trenérkou, ale určitě se hecujeme, při házení i v posilovně,“ ujišťuje Michal.

Reklama