Hlavní obsah

Šebrle se dostává do pohody, do MS se chce ještě zlepšit

Před premiérovým vícebojařským mítinkem v Kladně by bral Roman Šebrle středeční výkon všema deseti. Světový rekordman však ví, že v srpnu na mistrovství světa v Ósace může nashromáždit daleko víc než 8697 bodů. To je nejlepší letošní výkon na světě, jeho nejlepší součet od olympijských her a druhý nejlepší desetiboj světa od Atén 2004. Přitom druhý den soutěže Šebrlemu nevyšel úplně podle představ.

Článek

"Přesto jsem strašně rád, že jsem ten desetiboj v Kladně šel. Ukázal mi, že jsem na tom dobře. A když na některých disciplínách zapracuji, mohu být ještě o dost lepší," prohlásil po svém vítězství. Měl velkou motivaci udělat 8800 bodů, ale nakonec o tři body nedosáhl ani na 8700. "To už je jedno. Já jsem chtěl ještě o sto bodů víc, to je moje hranice elity," řekl.

Kde hledat zádrhele, když po prvním dnu to vypadalo dokonce na výkon 8850 bodů? "Překážky běhám technicky blbě," začal Šebrle hned s první disciplínou druhého dne. "Někde tam dělám chybu, protož zase tak pomalý nejsem. Mělo to být o tři desetiny rychlejší," prohlásil. S diskem sice byl spokojený, ale v rozhazování předvedl výkon o dva metry lepší. "Ale cítím, že se dostávám do diskařské pohody," uvedl.

Kamenem úrazu byla i tyč, v níž neskočil plánovaných pět metrů a přišel o 60 bodů. "Letos se mi tyč nedařila v trénincích. Pořád foukalo. Neudělal jsem na pěti metrech zas až takovou chybu, ale chyběl trénink," řekl. Právě tady bude hledat chybějící body před Ósakou. "Z těchto tří disciplín se musím poučit, aby se nestalo to co tady," prohlásil.

Doufá, že ho Clay na MS podcení 

Po tyči trochu ztratil motivaci, i když hod oštěpem byl kvalitní. "Na závěr, musím přiznat, už jsem tu patnáctistovku trochu vypustil v druhém kole. Chyběl mi nějaký soupeř, motivace na těch 8800 bodů," připustil. Před Götzisem, kde napočítal 8518 bodů, tvrdil, že mu nemoc ubrala 300 bodů. "Za tím si stále stojím. I tak je to ale dnes obrovský výkon."

V noci prý moc nespal, možná na něj měl vliv kvalitní první den a možnost předvést skvělý výkon, či přílišné nabuzení. "Jak pijeme povzbuzující látky s taurinem, asi se mi honilo hlavou, jak musím závodit. Je možné, že i proto se tolik nepovedly překážky," uvedl. Pochvaloval si atmosféru na stadiónu. "Lidé byli skvělí," řekl.

Léto až do srpnového MS má nalajnované. Začne soustředěním v Tatrách, pak pojede do Nymburka a potom v předstihu na soustředění do Ósaky, i kvůli aklimatizaci. Tam se potká s Američanem Bryanem Clayem, svým největším soupeřem v boji o svůj premiérový titul mistra světa. "Doufám, že mě trochu podcení, protože už tady to mohlo být 8800 bodů," uvedl Šebrle před svým sedmým startem na mistrovství světa.

Reklama

Související témata: