Hlavní obsah

Byl u reprezentace fotbalistů i atletů. Měla by mezi nimi být větší úcta, tvrdí šéftrenér

Dauhá

Sotva ve funkci atletického šéftrenéra vystřídal vícebojařskou legendu Tomáše Dvořáka, po pár týdnech vyrazil na mistrovství světa. Bývalý tyčkař Jana Netscher už si ale jednou podobný křest ohněm zažil, když v roce 2012 cestoval na mistrovství Evropy. Jenže tehdy se jednalo o fotbalovou reprezentaci, kde působil jako kondiční kouč.

Foto: Ivana Roháčková

Šéftrenér českých atletů Jan Netscher v Dauhá.

Článek

Vidíte mezi oběma akcemi paralelu? Na obě jste vyrazil jako nováček.

Je to tak, ale příchod k fotbalu byl mnohem jednodušší, protože to pro mě nebyla nová funkce. Tady u atletiky je mnohem víc věcí, které se neustále mění a je třeba je hlídat.

Co vše řešíte?

Vše od zajišťování technické kontroly, zjišťování, kdo má kde a kdy být, aby odjel správným autobusem, akreditací, pomoc při maratonu a chůzi… Je kolem toho spousta drobností. Každou chvilku někdo neví, kde co najít. Tady je moje práce v podstatě organizační.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Jan Netscher při odletu české reprezentace na mistrovství světa do Dauhá.

U fotbalu jste strávil přes dvacet let, než jste se k atletice vrátil. Jak se z bývalého tyčkaře stal kondiční trenér u fotbalistů?

Tehdy jsem pracoval ve sportovní redakci České televize a jeden kolega měl svatbu. My tam stáli na baru s Lukášem Přibylem a jak jsme byli vysocí, dva pánové se nemohli dostat k baru. A byli to Miroslav Beránek s Janem Říčkou, kteří tehdy trénovali v Blšanech. Začali jsme se bavit o kondiční přípravě a jestli bych to nechtěl zkusit. Na svatbě slíbíte ledacos, tak jsme se domluvili a já pro ně začal externě pracovat spíš jako koníček při práci v televizi.

Potom jste je následoval do Slavie.

Míra Beránek mi pak zavolal, jestli tam nechci natrvalo. V televizi mi nevyšel nějaký projekt, byl jsem naštvaný, tak mi to přišlo jako dobrý nápad a šel jsem. Trenéři se postupně měnili, hráčů klubem prošly stovky, výsledky byly také různé…

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Netscher ještě jako kondiční kouč na tréninku fotbalové reprezentace.

K reprezentaci si vás pak vytáhl Vladimír Šmicer?

Ano, jako manažer reprezentace mě oslovil. Původně jsem chtěl klub a reprezentaci kombinovat, ale ve Slavii byla chudší léta, mně dobíhala smlouva a nikdo v klubu nevěděl, jestli tam ještě bude. Tak jsem se v nároďáku domluvil, že se budu věnovat i mládeži.

Celoroční práce v klubu je proti práci v reprezentaci jen na srazech určitě odlišná.

Ten systém je jiný, spíš fungujete na bázi doporučení, konzultací a komunikace s trenéry. Jenže brzy jsem zjistil, že když trenérovi třeba do Ostravy nebo Brna pošlete papír, že tomu hráči chybí to a to a měl by dělat tohle a tohle, většina věcí skončí v šuplíku. Tak jsem začal jezdit po klubech, což se osvědčilo. Jenže pak přišel na svaz nový technický ředitel (Michal Prokeš) a celý systém kondiční přípravy skrz všechny mládežnické kategorie šel do háje. To mě rozčililo jako máloco, tak jsme si to vyříkali a já okamžitě odcházel.

Hodně se práce na kondici fotbalistů za poslední roky posunula? Z atletů k fotbalu zamířili třeba i bývalý vícebojař Jiří Ryba, běžec Lukáš Vydra…

Pořád v Česku chybí systém práce od mládeže po dospělé. Jaké parametry by hráči měli mít, způsoby testování… Tak u třech klubů se za poslední roky dá mluvit o systému, ale ten vychází z těch kondičních trenérů. Když pak odejdou, mění se i systém. Kdysi jsme si brali příklad z Ajaxu, pak z Juventusu, potom z Belgie, každý půlrok změna…

Máte srovnání, jsou atleti pracovitější než fotbalisti? Každý má asi jiný pohled.

Zažil jsem oba sporty na poměrně vysoké úrovni a nejde to srovnat. Měla by tam být větší vzájemná úcta. Fotbalista musí hrát, i když nemůže podat maximální výkon. Odpočinek mezi zápasy je krátký, k tomu cestování, to si atleti často neuvědomují. Na druhou stranu fotbalisti mnohdy nevědí, co znamená podat maximální výkon. Když atlet běhá na tréninku rychlostní vytrvalost, kolikrát se pozvrací, což se u fotbalu stane jednou za pět let.

Reklama