Hlavní obsah

Bekele nabídl pokoje ve svém hotelu pacientům s koronavirem

Trojnásobný olympijský vítěz Kenenisa Bekele nabídl pokoje ve svém hotelu v Etiopii pacientům s lehkým průběhem onemocnění covid-19. Druhý nejrychlejší maratonec historie, který se měl v neděli na královské vytrvalecké trati v Londýně utkat se světovým rekordmanem Eliudem Kipchogem, se obává dopadů epidemie v jeho rodné zemi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Běžec Kenenisa Bekele při mítinku Zlatá tretra 2013 v Ostravě.

Článek

Světový rekordman na 5000 a 10.000 metrů má hotel ve městě Sululta, které se nachází 25 minut od metropole Addis Abeby. Volné prostory nabízí potřebným. "Doufám, že lidé budou moci využít pokoje, které ve svém hotelu mám. Chci jim na své náklady nabídnout pomoc v boji s tímto nakažlivým a stále tajemným virem, který výrazně poškozuje zdraví a životy lidí," řekl sedmatřicetiletý běžec britské BBC.

Pomoc vnímá jako morální povinnost. "Já a moje rodina jsme v situaci, kdy můžeme pomoci. Musíme převzít zodpovědnost. Je jasné, že tohle je celosvětový problém a že svět je vlastně vesnice," poznamenal. Chce poskytovat také morální podporu a šířit osvětu. "Říkám lidem, aby si myli ruce mýdlem a udržovali mezi sebou rozestup alespoň metr a půl," řekl.

V přípravě na Londýnský maraton se cítil být v dobré formě, ale teď má jiné starosti. "Mám strach z budoucnosti. Obávám se hladomoru, který bude následovat. Jsme v Etiopii uzavřeni, ale zůstávat doma je luxus, který si mnozí nemohou dovolit," uvažoval. V Etiopii je zatím 117 potvrzených případů nákazy koronavirem, tři lidé zemřeli.

I na Bekeleho opatření proti šíření této infekční nemoci dopadla, v Etiopii totiž běžci nesmějí trénovat ve skupinách. "Mohu trénovat jenom sám v lesích blízko mého domu v Addis Abebě. Není možné jít na stadion na dráhu a běhat na silnici je taky obtížné," konstatoval. Každé ráno běhává po lese 15 až 20 kilometrů, aby si udržel tréninkový objem a tolik neztratil z kondice. Odpoledne pak volí náhradní varianty doma jako běh na pásu nebo pohyb na rotopedu a orbitreku. Mezitím pomáhá svým třem dětem se školou.

Maraton v Londýně se uskuteční v novém termínu 4. října. I když je to hodně daleko a situace je nejistá, Bekele neztrácí motivaci. "Běhání je můj život a už mi toho spoustu dalo. Naučil jsem se být trpělivý, protože v kariéře jsem měl období s vážnými zraněními. Naučil jsem se překonávat těžkosti. Nikdy se nevzdávám a ještě jsem rozhodně neřekl poslední slovo," dodal vytrvalec, který loni při maratonu v Berlíně zaostal o pouhé dvě sekundy za Kipchogeovým světovým rekordem 2:01:39.

Reklama

Související témata: