Hlavní obsah

Oštěpařka Špotáková ještě nemá chuť do tréninku

PRAHA

Před týdnem byla vyhlášena druhou nejlepší atletkou Evropy. Příjemná zpráva ji zastihla během dovolené v Turecku. „Byla jsem hodně překvapená. Moc na tyhle věci nemyslím, o to více mě potěšilo, když jsem se to dozvěděla,“ uvedla Barbora Špotáková. Jak uspěla v anketě o nejlepšího atleta světa, se dozví 23. listopadu na slavnostním vyhlášení v Monaku.

Článek

Dovolená byla ale pro veleúspěšnou oštěpařku zatím krátká. „Týden jsme byli s přítelem v Turecku. Nejdříve jsme jen odpočívali a užívali si moře. Jedním slovem paráda. Pak jsme si půjčili auto a vyrazili jsme se podívat do hor. V okolí byla nádherná příroda. Dokonce jsme zkusili i rafting," vyprávěla úřadující mistryně světa. „Před zahájením přípravy se chystám do termálních lázní v Maďarsku, tělo se ještě potřebuje zregenerovat,“ prozradila plány Špotáková.

S tréninky na další sezónu začne světová rekordmanka v listopadu na šumavském Zadově, před Vánoci zamíří na Lanzarotte.„Model přípravy zůstává stejný, nechci měnit to, co doposud velmi dobře fungovalo. Do tréninku ale moc zatím chuť nemám,“ přiznala. Jestli se během zimy objeví v hale v jiné disciplíně, zatím netuší. „Musela bych být hodně dobře připravená. Nerada bych, aby to vypadalo, že se cpu tam, kam nemám. Přeci jen je na mě upoutána nyní větší pozornost, prohlásila s úsměvem.

Každý dopis si poctivě přečte

Nejtěžší období bylo pro skvělou oštěpařku před olympiádou. „V den odletu psaly všechny noviny, že si jedu pro zlato. Byla jsem hodně pod tlakem. Honza Železný mi říkal, ať si z toho vezmu to pozitivní, že mi všichni fandí. Snažila jsem se ho poslechnout. U posledního pokusu jsem si říkala, jestli mi teď všichni drží palce, musí to být znát. A opravdu, vyhrála jsem," zavzpomínala na dramatické finále oštěpařek v Pekingu.

Nyní si však svou popularitu už může užít více. „Lidé mě na ulici mnohem častěji poznávají. Podpisů rozdávám třikrát více než před olympiádou. A kartičky s fotkou a autogramem mizí po tisícovkách. Navíc každý týden dostávám stohy dopisů, které si poctivě čtu po večerech,“ přiznala.

Patronkou Corny poháru

Již třetím rokem je světová rekordmanka patronkou Corny středoškolského atletického poháru. V pondělí 13. října se v Břeclavi sjede šestnáct nejúspěšnějších týmů z gymnázií, aby bojovaly o celorepublikový pohár. Barbora Špotáková se už na akci moc těší. „Díky Corny poháru se vždy podívám do zajímavých měst, kde jsem ještě nebyla. Těším se i na samotné finále. Setkání s mladými sportovci mě vždy naplňuje pozitivní energií. Mnoho studentů mě zastavuje na ulicích a vypráví, jak mi fandili. Věřím, že svými úspěchy je motivuji ke sportu. Navíc také poznají, že jsem stejná jako oni,“ uzavřela olympijská vítězka.

Reklama

Související témata: