Hlavní obsah

Mezinárodní federace chce zdvojnásobit tresty pro ruské atletky

Mezinárodní atletická federace IAAF chce zdvojnásobit tresty sedmi elitních ruských atletek, které od národního svazu dostaly za doping dvouleté zákazy činnosti. S tímto požadavkem se funkcionáři obrátili na mezinárodní sportovní arbitráž CAS zároveň s odvoláním proti tomu, že závodnice dostaly trest zpětně. Arbitráž by měla případ vyřešit do konce března příštího roku.

Článek

Špičkové ruské atletky podváděly při odevzdávání vzorků moči už v dubnu a květnu roku 2007, ale na jejich prohřešek se přišlo porovnáním vzorků DNA letos krátce před olympijskými hrami. Národní svaz před měsícem udělil všem závodnicím dvouletý trest, ovšem zpětně od doby přestupku, a ne od okamžiku, kdy byly suspendovány. Díky tomu by mohly závodit už na mistrovství světa v Berlíně v příštím roce.

Při podvádění byly přistiženy dvojnásobná mistryně světa v běhu na 1500 metrů Taťjana Tomašovová, halová světová šampiónka a rekordmanka na patnáctistovce Jelena Sobolevová, bývalá mistryně světa na 5000 m Olga Jegorovová, halová vicemistryně světa na 1500 m Julija Fomenková a půlkařka Světlana Čerkasovová. Provinily se také mistryně Evropy a stříbrná medailistka z MS v hodu diskem Darja Piščalnikovová a bývalá světová rekordmanka v hodu kladivem Gulfija Chanafejevová.

Reklama