Hlavní obsah

Korona je jeden velký komplot! Otevřete oči! burcuje německá atletka

Berlín/Praha

Ostrá kritika na vládní opatření spojená s pandemií koronaviru zní z Instagramu atletky Alexandry Westerové. Německá dálkařka tvrdí, že média a politici využívají krize k manipulaci a vyzývá veřejnost, aby se postavila na obranu za dodržování lidských práv.

Foto: dpa, Profimedia.cz

Německá dálkařka Alexandra Westerová na světovém šampionátu v roce 2017 v Londýně.

Článek

Šestadvacetiletá rodačka z Gambie a bývalá vícebojařka by mohla být jedním z trumfů německé atletické výpravy na olympijských hrách v příštím roce v Tokiu. Teď se ale z jejího účtu valí absurdní teze a konspirační teorie o „koronavirovém komplotu".

V emotivním dvouminutovém videu, které má již více než 50 000 zhlédnutí, obviňuje Westerová německou vládu z toho, že opatřeními v koronavirové krizi manipuluje se společností a omezuje svobody jednotlivce. V této souvislosti zmiňuje především trasovací aplikaci systému tzv. chytré karantény a diskutovanou všeobecnou povinnost očkování proti novému koronaviru.

„Otevřete oči, postavte se a demonstrujte za svá práva!" vyzývá veřejnost šestá dálkařka z halového MS v roce 2016.

Její názor podporuje i partner, jímž je Joshiko Saibou, člen německého basketbalového výběru. Na Instagramu publikoval video s hashtagem „AppellandenVerstand", ve kterém oslovuje své stoupence s varovně zdviženým prstem. Také Saibou je přesvědčen, že vybraná vládní opatření proti koronaviru směřují k omezení lidských práv a varuje, že pokud se s tím veřejnost smíří, je ohrožena její svoboda rozhodování.

Reklama