Hlavní obsah

Špotáková: Jako královna se necítím

PRAHA

Po náročném soustředění v Nymburce sotva stála na nohou, nakonec ale byla ráda, že si slavnostní vyhlášení ankety Sportovec roku nenechala ujít. Oštěpařka Barbora Špotáková v sobotu převzala křišťálovou korunu pro královnu českého sportu jako ocenění za zlatou medaili z olympiády v Pekingu a světový rekord navrch. „Snila jsem o vítězství, už když jsem byla poprvé sedmá,“ připomněla sedmadvacetiletá atletka svou třetí účast v nejlepší desítce.

Článek

Umístění Špotákové v tradičním hlasování sportovních novinářů se vzácně shoduje s jejím umístěním v anketě Atlet roku. I tam byla nejprve sedmá, poté druhá a nakonec loni první. „Vždycky jsem věřila na osud,“ komentovala se smíchem svůj postup na vrchol. Vítězstvím v jubilejním 50. ročníku Sportovce roku prý ale zcela překvapená nebyla. „Trochu jsem to tušila, napovídaly mi nesčetné ohlasy lidí,“ řekla po skončení galavečera.

S čím naopak vůbec nepočítala byla účast jednoho z jabloneckých kamarádů, který vtrhl na pódium s křiklavě barevným čírem a předal Špotákové tričko skupiny Muerti. „To jsem padla na kolena. Když mluvili o překvapení, tak Kykyrýk byl poslední člověk, který by mě napadl. Chtěla jsem jít na koncert Muerti v pátek, ale byla jsem unavená,“ kroutila hlavou nad nápadem organizátorů. Po převzetí všech cen si na pódiu zkusila nasadit korunu pro nejlepšího sportovce, dlouho ji ale na hlavě neměla. „Moc nedrží a je docela těžká. Jako královna českého sportu se necítím,“ prohlásila.

Setkání s legendami zahnalo únavu 

Ještě před vyhlášením se nechala slyšet, že už je ze slavnostních večerů, jichž po brilantní sezóně absolvovala bezpočet, unavená. Nakonec ale převážila spokojenost. „Měli jsme náročné soustředění v Nymburce, v pátek jsem myslela, že sem vůbec nedojdu. Nakonec to ale bylo fajn. Na anketách je pěkné, že se potkáte se spoustou lidí. Mně udělalo obrovskou radost setkání s Danou Zátopkovou a Honzou Železným,“ připomněla další legendy českého oštěpu.

Vítězství zlaté medailistky z Pekingu prodloužilo vládu žen v anketě. Víc než dvě desetiletí trvající mužskou dominanci zlomila v roce 2006 běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová, loni se radovala rychlobruslařka Martina Sáblíková. „Ženy to mají v mnoha životních ohledech těžší, ve sportu je ale větší konkurence a kvalita na straně mužů. Dalo by se říct, že to máme lehčí,“ uvažovala Špotáková.

Sobotní vyhlášení bylo pro nejlepší světovou oštěpařku současnosti jedním z posledních připomenutí loňského veleúspěšného roku, v myšlenkách je už Špotáková ponořená v nové sezóně. „Po podařeném roce je vždycky těžké vstupovat do toho nového. Zatím jde všechno dobře. Chci uspět na mistrovství světa v Berlíně, kam se chystá velká skupina fanoušků z Jablonce včetně Kykyrykýho,“ připomněla letošní vrchol sezóny. Dál za horizont se ale nedívá. „Nedávám si cíle na pět let dopředu, nejsem blázen,“ dodala se smíchem.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články