Hlavní obsah

Tuneová je v Ostravě, o světový rekord se možná pokusí i Kemboi

OSTRAVA

Etiopská běžkyně Dire Tuneová, která ohlásila pokus o světový rekord v hodinovce, už je v Ostravě. Při středečním atletickém mítinku Zlatá tretra se pokusí vylepšit nejen vlastní maximum z loňského ročníku, ale tentokrát si svou misi protáhne až na 20.000 metrů. Může se tedy stát, že v předprogramu mítinku od 16:20 padnou dva rekordy. Pro Zlatou tretru by to bylo desáté a jedenácté světové maximum v pořadí.

Článek

Tuneová vloni v hodinovce uběhla 18.517 metrů, dvacítku na dráze dosud nejrychleji zvládla Keňanka Tegla Loroupeová, která v roce 2000 v Borgholzhausenu padesát okruhů na stadionu oběhla v času 1:05:26,6. "Jsem v lepší formě než loni a na světový rekord si troufám," prohlásila třiadvacetiletá Tuneová. Za rekordní počin ji čeká odměna stejně jako loni 15.000 dolarů.

Tuneová na dráze 20.000 metrů ještě nikdy neběžela. "Jsem moc ráda, že organizátoři tento závod zorganizovali," uvedla. K tomu, aby překonala světové rekordy, prý potřebuje dobrý spánek, dobré jídlo, dobré vodičky a dobré počasí. "Všechno musí klapnout," řekla. Dala by si prý před závodem typické etiopské jídlo zvané injera, obilnou placku s různými druhy omáček či masem. "Ale to tady není. Beru, co bude," usmála se drobná vytrvalkyně.

O tempo se budou starat tři krajanky, jež si Tuneová přivezla z Etiopie s sebou. První poběží do pátého kilometru, druhá do desátého a třetí, kam vydrží. "Na taktice se ještě musíme dohodnout," řekla Tuneová. Aby světový rekord platil, musejí do závodu odstartovat tři vytrvalkyně s úmyslem dokončit. Soupeřkami Tuneové tak budou dvě Keňanky Malot Leahová a Jebet Salinaová. "Jsou tam proto, aby doběhli," řekl manažer Alfons Juck.

 O světový rekord se pokusí Kemboi

Pokus o světový rekord ohlásili organizátoři pouze v případě Tuneové, ale v zákulisí se potichu hovoří o skvělé formě stýplaře z Keni Ezekiela Kemboie, který letos v Dauhá zaběhl osobní rekord a sedmý čas historie 7:58,85 minuty a vytýčil si za cíl běžet na hranici 7:54. Světový rekord Katařana Saifa Saída Šahína má přitom hodnotu jen o 37 setin lepší. "Požádal nás o vodiče na světový rekord," řekl Juck, ale odmítl jeho běh jako pokus o světový rekord vyhlásit. "To musí on sám," pravil.

"Hodně jsem před letošní sezónou zapracoval na rychlosti. Chci osobní rekord," řekl Kemboi, který byl třikrát na mistrovství světa stříbrný. Proto začal prý letos dřív trénovat, aby už získal konečně v srpnu v Berlíně zlato. "Když budou ve středu dobří vodiči, nedá se vyloučit útok na světový rekord," prohlásil.

Rekord mítinku má hodnotu 8:06,14 minuty a drží ho Keňan Wilson Boit Kipketer z roku 2002. Jeho čas nejspíš padne, protože na startu je pět z šesti letoších nejlepších běžců. Kemboie tak mohou prohnat jeho krajané Paul Kipsiele Koech, letos druhý nejlepší závodník, či Brimin Kiprop Kipruto, svým nejlepším letošním výkonem třetí muž tabulek.

Pokud na Zlaté tretře padne světový rekord, bude to páté maximum v podání etiopských vytrvalců. Vedle Tuneové před čtyřmi lety pokořil fenomenální Kenenisa Bekele světový rekord na 10.000 metrů, předloni se o totéž, co chce dokázat Tuneová, úspěšně pokusil i legendární Haile Gebrselassie. Dosud na Zlaté tretře padlo devět světových rekordů včetně loňského překvapivého maxima Dayrona Roblese v běhu na 110 metrů překážek. Ten opět v Ostravě poběží.

Reklama