Hlavní obsah

Semenyaová je podle testů hermafrodit. Nemá vaječníky, ale varlata

SYDNEY

Mezinárodní atletická federace IAAF už má výsledky testů pohlaví jihoafrické běžkyně Caster Semenyaové. Podle listu Sydney Morning Herald odhalily, že mistryně světa na 800 metrů má mužské i ženské pohlavní orgány. IAAF se k informacím deníku odmítla vyjádřit, pouze v prohlášení uvedla, že rozhodnutí v této kauze padne nejdříve na zasedání rady IAAF 20. a 21. listopadu v Monaku.

Foto: , Reuters

Caster Semenyaová pózuje se svou matkou Dorcas.

Článek
Fotogalerie

"Ještě jsem výsledky neviděl," citovala agentura AP mluvčího federace Nicka Daviese. "Už sice přišly z Německa, ale nejdřív je musí vyhodnotit komise odborníků. Poté se sejdeme s atletkou a rozhodneme o dalším postupu," dodal.

Podle australského listu testy například odhalily, že osmnáctiletá Semenyaová nemá vaječníky, ale varlata. Má prý také třikrát vyšší hladinu testosteronu v těle, než je u žen běžné. Davies ale znovu zdůraznil, že i když se ukáže, že atletka není žena, velmi pravděpodobně o medaili ze šampionátu v Berlíně nepřijde.

"Pokud se ukáže, že měla díky mužským hormonům výhodu, bude velmi těžké odebrat jí medaili, protože se nemusí jednat o doping," uvedl. "Prostě se taková narodila, byla zapsána na startovní listinu, a tu IAAF schválila. Ale na nějaké závěry bych počkal až do vyhodnocení testů," prohlásil Davies.

V Jižní Africe vyvolává celá situace vlnu nevole

Informace médií vyvolaly v Jižní Africe vlnu pobouření. "Jsme šokovaní a rozčilení z toho, jak se světem šíří takzvané výsledky testu pohlaví, které provedla IAAF," řekl na tiskové konferenci v Pretorii ministr sportu Makhenkesi Stofile.

Atletickou federaci obvinil z toho, že porušuje lidská práva, a zaktivoval v případu právníky. "Caster ani její rodina si takové ponížení nezaslouží. Nikdo z nich neudělal nic špatného," řekl Stofile.

Předseda Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge v reakci vyzval všechny zasvěcené k větší anonymitě a diskrétnosti. "Tohle je něco, co se dotýká těch nejintimnějších stránek lidské duše. Psychologické, ale i sociální důsledky jsou skutečně strašlivé," citovala Rogga agentura AP.

Reklama