Hlavní obsah

Afrika bojuje za Semenyaovou. Hrozí se i válkou

PRETORIA

Situace okolo Caster Semenyaové se dále vyhrocuje. Jihoafričtí atletičtí i političtí funkcionáři zuří po zveřejnění výsledků sex testů, s nimiž přišel australský list Sydney Morning Herald a podle nichž je běžkyně hermafroditem s mužskými i ženskými pohlavními orgány. Jihoafričané jsou vytočení doběla a hrozí dokonce „třetí světovou válkou“.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Jižní Afrika stojí za svou hrdinkou Caster Semenyaovou

Článek

S tímto výrazem přispěchal tamní ministr sportu Makhenkesi Stofile, který se v emotivním projevu oháněl válkou, pokud by Caster Semenyaová nemohla na příštích světových šampionátech či olympijských hrách závodit mezi ženami.

„To by bylo absolutně nespravedlivé,“ uvedl rozzlobený ministr. „Celý ten páteční rozruch okolo testů nás rozčílil. Myslím, že tohle celé povede ke třetí světové válce,“ dodal Stofile. Výsledky testů, které byly provedeny na žádost atletické federace IAAF, označil za irelevantní, byť by dokazovaly, že je Semenyaová hermafrodit.

„Pro mě to nic neznamená. Neměli bychom řešit, jestli je, či není hermafrodit. To není důležité. Kde je nějaký vědecký důkaz, který potvrdí, že jí to přináší opravdovou výhodu při závodění,“ konstatoval Stofile. Na tom však právě testy zkoumající pohlaví stojí. Má se za to, že vyšší množství hormonu testosteronu, než je u žen obvyklé, přináší Semenyaové zřejmou výhodu.

Podpořil ji také prezident

Běžecké šampionky na 800 metrů z Berlína se zastal také prezident Jakob Zuma. Zároveň se podivil nad nerespektováním lékařského tajemství. „Tohle by mělo být jen mezi lékařem a pacientem,“ uvedl Zuma ke kauze, která hýbá nejen Jižní Afrikou, ale celou atletickou veřejností.

Podráždění Jihoafričané odmítají již od berlínského mistrovství jakoukoli kritiku Semenyaové jako „rasistickou a sexistickou“. Na tom trvají i nyní po zveřejnění testů. Rodina atletky zuří a prohlašuje: „Byl to bůh, který ji takto stvořil, ale přísaháme – ona je dívka. Caster je ženou, uvnitř i navenek.“ Koneckonců, aby to celé Caster Semenyaová potvrdila, nechala se minulý týden nafotit pro magazín YOU nalíčená a v elegantních šatech.

Šéf jihoafrického atletického svazu Leonard Chuene prohlásil, že organizace se bude snažit běžkyni chránit, jak to jen půjde. „Nyní je ve škole a potřebuje se soustředit na učení. Poradili jsme ji, ať to pustí z hlavy a ignoruje spekulace médií, dokud nebudeme mít oficiální informaci o výsledku testů. Plně za ní stojíme a podporujeme ji,“ zakončil.

Reklama

Související témata: