Hlavní obsah

Překážkářka Lolo Jonesová má na Zlaté tretře zaútočit na třicet let starý rekord mítinku

Měsíc před 49. ročníkem atletického mítinku Zlatá tretra oznámili pořadatelé další hvězdné jméno. Nejen Usain Bolt, Asafa Powell nebo Dayron Robles mají přitáhnout ostravské diváky. Lákadlem bude v závodě na 100 metrů překážek i čerstvá halová mistryně světa z Dauhá Lolo Jonesová. Začátkem března zaběhla bílá Američanka v Kataru třetí nejlepší čas historie na překážkové šedesátce a halový rekord USA 7,72 sekundy.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Lucie Škrobáková (vlevo) se v Ostravě utká se slavnou LoLo Jonesovou.

Článek

Pro sedmadvacetiletou překážkářku to bylo již druhé světové halové zlato, první získala v roce 2008. Atletičtí příznivci si na Jonesovou pamatují z olympijského finále v Pekingu, kde běžela na prvním místě, ale nešťastně zakopla a zlato jí uteklo. Přitom byla favoritkou, když si v semifinále vytvořila skvělý osobní rekord 12,43 sekundy.

Jonesová poběží ve Vítkovicích již potřetí a zatím pokaždé vyhrála. V roce 2006 za 12,72 a o dva roky později dosáhla času 12,68. Organizátoři věří, že útok na letitý rekord mítinku 12,65, který už od roku 1980 drží Polka Grazyna Rabsztynská (před sedmi roky ho Jamajčanka Fosterová vyrovnala), konečně vyjde. Průměr nejlepších deseti časů Jonesové je 12,527, tedy výrazně pod hranicí nejlepšího času dosaženém na vítkovickém stadiónu.

„Ostrava byla mým prvním velkým mítinkem, který jsem v kariéře v roce 2006 vyhrála. Na to nikdy nezapomenu, stejně jako na skvělou atmosféru na stadiónu. To mě přitahuje a ráda se k vám vracím," vzkázala Jonesová organizátorům. "Loni jsem chtěla také přijet, ale pro zranění to nevyšlo. Jsem ráda, že jsem pozvání dostala znovu.“

Ve dvou letošních startech dosáhla Američanka časů 12,71 a 12,68. Před cestou do Ostravy se chystá na úvod Diamantové ligy do Dauhá a mítink IAAF v korejském Daegu. Na startu Zlaté tretry nebude chybět ani česká překážkářská rekordmanka Lucie Škrobáková, pro níž to bude první ostrý start v sezóně.

Souboj kladivářek ozdobí šampiónka Wlodarczyková

Další hvězdou ostravského mítinku zařazeného do kategorie IAAF World Challenge je polská mistryně světa a světová rekordmanka v hodu kladivem Anita Wlodarczyková. Kladivářské soutěže proběhnou tradičně den před hlavním programem v soutěži, která bude podruhé i soubojem o trofej Kamily Skolimowskej, loni v únoru zesnulé polské vrhačky.

Čtyřiadvacetiletá Wlodarczyková loni na MS v Berlíně hodila světový rekord 77,96 metru. Na ploše ale slavila takovým způsobem, že si zranila kotník a sezóna pro ni předčasně skončila. Ani s přípravou nemohla začít tak, jak si představovala, ale nyní je už v pořádku. O víkendu to potvrdila, když v Dakaru vyhrála první závod nového seriálu IAAF Hammer Throw Challenge. O jejím sebevědomí svědčí fakt, že po vydařeném soustředění v JAR vyhlásila, že by chtěla být první kladivářkou na světě, která překoná hranici 80 metrů.

Největší hvězdy Zlaté tretry
100 m:Asafa Powell (Jamajka)
300 m:Usain Bolt (Jamajka)
800 m:David Rudisha (Keňa)
3000 m:Bernard Lagat (USA)
110 m přek.:Dayron Robles (Kuba)
100 m přek.:Lolo Jonesová (USA)
výška:Blanka Vlašičová (Chor.)
oštěp:Barbora Špotáková (ČR)
kladivo:Anita Wlodarczyková (Pol.)

Reklama