Hlavní obsah

Sprinterský hříšník Gatlin zvažoval sebevraždu

TEGU

Ve světle toho, čím si za posledních pět let prošel, je pro amerického sprintera Justina Gatlina nejnovější problém jen úsměvnou prkotinou. Do jihokorejského Tegu, kde bude usilovat o medaili z nejkratšího sprintu, přiletěl s omrzlinami na nohou, které si přivodil kvůli mokrým ponožkám v kryokomoře. Jinak je ale šampionát v Tegu jeho velkým návratem na scénu.

Foto: DPA/EPA

Americký atlet Justin Gatlin

Článek

Devětadvacetiletý olympijský vítěz z Atén byl v roce 2006 pozitivně testován na testosteron, dostal čtyřletý zákaz činnosti, když doživotnímu trestu unikl díky nejasnostem při prvním prohřešku v roce 2001, anulován byl i jeho světový rekord 9,77 s. Gatlin vinu odmítal, přišel s teorií, že zakázaná látka se mu do těla dostala od zhrzeného maséra, s nímž nechtěl prodloužit smlouvu. „Testy prokázaly, že jsem si nepíchal injekce ani nic takového nejedl. Do těla se to dostalo z krému a on byl jediný, kdo se mě dotýkal,“ tvrdil Gatlin.

Od začátku trestu tvrdil, že se vrátí. Teď přiznává, že trest ho uvrhl do depresí a jeho myšlenky se točily kolem sebevraždy. „Dostal jsem se do stavu, že mi bylo všechno jedno. Sám sebe jsem se ptal, komu budu chybět, když teď sjedu ze silnice,“ přiznával v rozhovoru pro Guardian, že se mu hlavou honily možnosti, jak ukončit život. „Neseděl jsem doma s hrstí prášků a neměl nůž na zápěstí. Ale přemýšlel jsem, že bych se dal k armádě a šel do války. Tam bych aspoň zemřel pro něco,“ přiznával.

Z depresí ho dostal až blížící se konec trestu. Rychle se dostal do formy, opět běhá pod deset vteřin. Na americkém šampionátu skončil na stovce druhý, čímž si s přehledem zajistil start v Tegu. Nemá strach ze jmen jako Bolt, Powell nebo Lemaitre. Chce s nimi bojovat o medaili. „Věřím, že do finále postoupím. A oni vědí, že jsem jeden z nejtěžších soupeřů, které kdy měli,“ tvrdí.

Reklama