Hlavní obsah

Maratónec, který vrátil Keni pýchu, si v Praze buduje základnu

PRAHA

Nejrychlejší vytrvalec historie trénující v pražských ulicích a parcích? Ještě nedávno nepředstavitelná myšlenka se dočká svého naplnění. Už ve středu si světový rekordman v maratónu Patrick Makau vyzkoušel při prezentaci projektu Runczech.com trénink v pražské Stromovce a v Česku bude trávit více času.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Keňský vytrvalec Patrick Makau

Článek

Jeho americký manažer Zane Branson, jenž má pod svými křídly desítky dalších špičkových vytrvalců, si v Praze pořídil byt. „Vidí, že z Česka se stává významné běžecké centrum, tak chce být uprostřed dění,“ vysvětluje Carlo Capalbo, italský šéf seriálu Pražského mezinárodního maratónu.

Zaběhne si Pražský půlmaratón?

V metropoli se tak bude častěji připravovat i šestadvacetiletý Makau. „Většinu času trénuju v Keni, ale počítám, že teď strávím víc tréninkových dnů s manažerem v Praze,“ tvrdil.

Po městě se ve středu prošel. „Je krásné, hlavně staré budovy. Kdybych tu běžel maratón, musel bych přijet o něco dřív a celou trasu si pořádně prohlédnout, abych se pak místo běhání nekochal,“ vtipkoval.

Keňský vytrvalec Patrick Makau (v červeném) na tréninku s fanoušky ve Stromovcefoto: Právo/Petr Hloušek

A jeho start v Praze není vyloučen! Sice tu příští rok nepoběží maratón, ale půlmaratón 31. března by pro jeho přípravu na olympiádu mohl být ideálním závodem. „V Londýně mu slibovali za start půl miliónu euro. Tolik mu nabídnout nemůžeme,“ přiznává Capalbo. „Ale my máme zase velké srdce a něco velkého na březen chystáme,“ tajemně se usmívá charismatický Ital.

Oslavy ve velkém

Makau se do maratónské historie definitivně zapsal koncem září, kdy v Berlíně o 21 sekund pokořil výkonem 2:03,38 čas slavného Haileho Gebrselassieho. A návrat rekordu na královské vytrvalecké trati po čtyřech letech zpět do keňské državy slavili krajané Makaua ve velkém.

„Hned, co jsem doběhl, mi volala spousta přátel, i lidé z vlády. A když jsem přijel domů, konala se obrovská oslava, že je rekord zpátky u nás,“ přiznával Makau, že v Keni těžce nesli maratónskou nadvládu Etiopie. „Rivalita mezi našimi národy je cítit při závodech i po nich. Ale to nám pomáhá se zlepšovat,“ kvituje Makau.

Pod dvě hodiny? Zatím ne

Ve Frankfurtu se jeho rekordu přiblížil na čtyři vteřiny Wilson Kipsang, už na jaře běžel Geofrrey Mutai dokonce 2:03,02 a Moses Mosop jen o čtyři vteřiny pomaleji, ale trať v Bostonu neodpovídala požadavkům na uznání světového rekordu.

Keňský dálkový běžec Patrick Makau a Dana Zátopkováfoto: Právo/Petr Hloušek

Každopádně především díky silné keňské skupině se dají čekat další ataky Makauova výkonu. Posune se až pod hranici snů dvě hodiny? „Na to zatím nemyslím, teď mám v hlavě čas okolo 2:02, o který bych se příští rok chtěl pokusit,“ předsevzal si Makau.

Může ho ještě ohrozit i legendární Gebrselassie? „Možná už nepoběží na rekord, ale se svými zkušenostmi je to pořád těžký soupeř,“ varuje Makau, jenž se po středeční návštěvě Prahy přesunul do Monaka na galavečer nejlepších atletů světa.

Reklama