Hlavní obsah

Vloni byl na dně. Proto Holuša páté místo bral, i když mu finále mílařů nechutnalo

Michal Osoba (Sopoty)Sport.czPrávo

Páté místo je mu snad souzené. Pošesté byl Jakub Holuša na velké akci ve finále a s výjimkou minulého halového mistrovství světa v Istanbulu, kde bral na osmistovce stříbro, byl pokaždé pátý. V Sopotech mělo pro českého mílaře toto umístění zvláštní příchuť. Po protrápené zejména loňské sezóně pro něj bylo především povzbuzením do další kariéry.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Jakub Holuša v čele rozběhu na 1500 m při halovém MS v Sopotech.

Článek

Ta se podzimní změnou tréninkové skupiny opět nastartovala. „Kdybych se z toho nevyhrabal, tak by to byl asi konec, což by bylo smutné v 26 letech,“ věděl.

Vloni se mu nepovedlo nominovat se na mistrovství světa do Moskvy a hlavou se mu honily černé myšlenky. „Člověku to běží hlavou, byly dny, kdy jsem přemýšlel i tak. Po Moskvě to bylo těžké, byl jsem hodně na dně,“ přiznává svěřenec Jiřího Sequenta.

Chyběla energie

Nakopnutý výsledky z halové sezóny, během níž vylepšil český rekord na patnáctistovce, ale Holuša v Sopotech pomýšlel i na útok na medaili. „Už nejsem závodník, který přijede na mistrovství světa a spokojí se s postupem do finále. Pár soutěží už jsem objel, člověk takhle přemýšlet nemůže. Chtěl jsem bojovat o medaili,“ vyprávěl.

Ve finále ale v klíčové chvíli, kdy se pole trhalo, nebyl v přední skupince, což se mu stalo osudným. „Vím, že pokud chci medaili, musím být vepředu. Ale dneska jsem byl bez energie, nějak mi v tom závodě nechutnalo,“ krčil rameny poté, co proběhl cílem jako šestý časem 3:39,23, ale po diskvalifikaci Novozélanďana Willise se o příčku posunul.

Reklama