Hlavní obsah

Špotáková vyměnila oštěp za mobil, hymnu jí v Ptačím hnízdě nezahráli

Peking

Představení opery Turandot, dva zápasy italského fotbalového superpoháru, několik popových koncertů… Nemnoho akcí vyplnilo sedm let čekání pekingského Ptačího hnízda, než se do něj po olympiádě zase vrátí vrcholný šampionát.

Foto: Tibor Alföldi, ČTK

Oštěpařka Barbora Špotáková při tréninku v Ptačím hnízdě den před zahájením mistrovství světa v atletice.

Článek

Když přišel tyčkař Jan Kudlička na rozcvičovací stadión, dýchla na něj nostalgie. „Vzpomínky jsou všude. Viděl jsem dům, kde jsme tehdy bydleli, jídelnu,“ vyjmenovával. „A především Ptačí hnízdo, nekrásnější atletický stadión na světě,“ vysekl poklonu stánku vybudovanému za téměř osm miliard korun.

Tam, kde při slavnostním zahájení olympiády bývalý čínský gymnasta Li Ning běžel po obvodu střechy stadiónu, se objevily modré plachty symbolizující nebe, do něhož roste na protilehlé tribuně symbolický strom, a v jeho větvích jsou loga předchozích čtrnácti světových šampionátů.

Bližší symboliku osvětlí až slavnostní zahájení, den před startem šampionátu zatím kroužil po stadiónu rozcvičovací kolečka světový rekordman v desetiboji Ashton Eaton, o kus dál klábosil s členy francouzské výpravy tyčkař Renaud Lavillenie, starty si testoval Tyson Gay.

Testovali vyhlášení

A Barbora Špotáková si zkoušela rozběh z místa, kde na den přesně před sedmi lety šestým pokusem sebrala olympijské zlato Marii Abakumovové. Jen místo oštěpu ji tentokrát k imitaci sloužil mobilní telefon – pochopitelně bez odhodové fáze. „Ještě jsem po cestě trochu ztuhlá, ale půjde to,“ ujišťovala světová rekordmanka.

Organizátoři zatím pilně nacvičovali vše potřebné, aby je nic nemohlo zaskočit. Startovní výstřely, světelné tabule, rozhovory po doběhu i slavnostní ceremoniály, byť místo medailí dostávali dobrovolníci jen plyšové maskoty.

A tak zatím nanečisto došlo na vyhlašování tří nejlepších oštěpařek. Po bronzové dvojnici Abakumovové a stříbrné Australanky Mickleové na nejvyšší stupeň vyzval hlasatel Christinu Obergföllovou a hrála se německá hymna. Až se bude vyhlašovat naostro, takhle to Barbora Špotáková určitě nebude chtít nechat.

Reklama