Hlavní obsah

Oslavenec Bolt: žádný večírek, maximálně dort. Rychlíkovi dodává klid trenér

Michal Osoba (Peking)Právo

Párkrát si promnul bradku a blesky fotografů ihned zacvakaly. „Zjistil jsem, že v olympijských letech jsem byl vždy hladce oholený a při mistrovství světa měl bradku. Tak si to z pověrčivosti držím,“ reagoval na jeden z desítek dotazů Usain Bolt. Zdaleka nemusí být letos nejrychlejším mužem této sezóny, aby přilákal největší mediální pozornost před startem světového šampionátu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Jamajský sprinter Usain Bolt během tiskové konference v Pekingu.

Článek

Před sedmi lety v Ptačím hnízdě udělal svůj první zářez do sprinterské historie, od té doby pozici nejrychlejšího muže planety až na ulitý start v Tegu neopustil.

Jak se za tu dobu změnil? Pryč jsou doby, kdy se mezi závody cpal oblíbenými kuřecími nugetkami. „Letos je tu mnohem lepší jídlo, tak si pro nugetky ani chodit nemusím. Dávám si normálně čínské jídlo, jen místo nudlí jím rýži,“ popisoval.

Vrcholy sezóny umí

Ani party k pátečním Boltovým 29. narozeninám nepřicházela v úvahu. „Žádné plány. Před závodem půjdu brzo spát, to bude můj večírek. A někdo mi určitě aspoň kousek dortu přinese,“ culil se.

Vážnou tvář ale nasadil, když přišla řeč na samotný boj o sprinterského krále. Boltovi patří letos až šestý čas 9,87 s, jeho největší sok Justin Gatlin běžel o 13 setin rychleji. Nezní to jako moc velká šance pro světového rekordmana…

Na jeho straně je ale schopnost vyladit formu na velké šampionáty. „Trenér se usmíval a je se mnou spokojený. To je vždycky dobré znamení,“ pochvaloval si svěřenec Glena Millse.

V Moskvě při mistrovství světa srazil ze svého sezónního maxima osm setin, na olympiádě v Londýně 12 setin a při MS v Berlíně 2009 dokonce dvě desetiny. Podobně bude muset zabojovat i v Pekingu. Jméno (staro)nového vládce světového sprintu bude známo v neděli po čtvrt na čtyři středoevropského času.

Boltovy velké stovky
OH 2008 Peking9,69 (zlato)
MS 2009 Berlín9,58 (zlato)
MS 2011 Tegudiskvalifikován
OH 2012 Londýn9,63 (zlato)
MS 2013 Moskva9,77 (zlato)

Reklama