Hlavní obsah

Nová hala ve Vítkovicích už patří atletům

Ostrava

Atletická hala, která několik měsíců rostla vedle Ostrava Arény, kde hrají své domácí zápasy hokejisté Vítkovic, je hotová. Stavbu za 337 miliónů korun dostali atleti do zkušebního užívání 1. prosince. „První závody nás čekají 14. ledna 2016 a bude to utkání sportovních gymnázií České republiky. Bude to sice zkušební závod, nicméně bude na vysoké úrovni, tudíž bude možnost vše do detailů odzkoušet,“ přiblížil místopředseda atletického oddílu SSK Vítkovice Oldřich Zvolánek.

Nová atletická hala v Ostravě

 
Článek
Fotogalerie

Další mítinky budou okamžitě následovat, vrcholem by pak mělo být na konci února mistrovství ČR mužů a žen. „Zda tuto možnost dostaneme, se rozhodne v polovině prosince. Jsem ale přesvědčen, že se tak stane. Hala má nejvyšší klasifikaci mezinárodního atletického svazu IAAF," naznačil Zvolánek.

V hale je šest dvousetmetrových drah s klopenými zatáčkami a osm drah pro šedesátimetrové sprinty. V hale je taktéž vržiště na kouli s vysunovací klecí, sektor pro skok o tyči, do dálky i výškařské doskočiště. „Součástí haly je bývalý stometrový atletický tunel, který byl zrekonstruován a dá se z něj suchou nohou přejít přímo do haly. Toto bývá v jiných halách problém, u nás je to vyřešeno perfektně. I proto nemá hala u nás konkurenci," popisoval nejmodernější halu v Česku Zvolánek.

Dosud mohli atleti v Česku využívat v zimě tři haly, dvě v Praze a jednu v Jablonci. Ty ale nemají úplně ideální parametry, proto mnozí jezdili trénovat do Rakouska nebo Polska. Nyní budou mít podle Zvolánka skvělé podmínky pro trénink i doma.

„Máme dohodu sportovních sekcí ministerstva vnitra, že pokud se hala osvědčí, vznikne v Ostravě taková dceřiná společnost vrcholového sportu pro atlety z Moravy. Máme zkušenosti, že někteří atleti, kteří přejdou z Moravy do Prahy, se nedokážou vyrovnat se ztrátou domácího zázemí a vracejí se zpět, nebo úplně končí. Teď budou mít podmínky vynikající v Ostravě a věřím, že se tady vychová spousta reprezentantů," řekl Zvolánek.

Reklama

Související témata: