Hlavní obsah

Německo zvažuje anulování atletických rekordů kvůli dopingu

BERLÍN

Německý atletický svaz zvažuje možnost, že anuluje národní rekordy. Funkcionáři se tomu dosud bránili, nyní se ale rozhodli nechat přezkoumat zvláštní komisí dopingovou minulost všech držitelů rekordních výkonů.

Foto: Archiv

Ilustrační foto.

Článek

"Je zcela možné, že na konci tohoto procesu dojde k anulování všech rekordů. Nebyla by to ale jen právní otázka, ale především sportovní rozhodnutí," řekl předseda německého atletického svazu Clemens Prokop internetovému serveru Netzeitung.

Svaz vytvořil pětičlennou komisi už v říjnu 2005 poté, co bývalá výškařka a dálkařka Ines Geipelová požádala o vyškrtnutí svého jména z rekordních tabulek. Atletka, jež v 80. letech závodila pod dívčím jménem Schmidtová, jako důvod uvedla systematické dopování v bývalé NDR.

Německo chtělo radikální řez už v roce 1999

Při nadcházejících kontrolách ale budou prověřeny všechny rekordy bez ohledu na to, zda je vytvořili sportovci v bývalém východním nebo západním Německu.

Podobné radikální vyřešení dopingové minulosti v celosvětovém měřítku chtěl německý svaz prosadit už v roce 1999 na kongresu mezinárodní atletické federace IAAF. Podle tehdejšího návrhu měly být výkony dosažené do 31. prosince 1999 označeny jako rekordy století, od 1. ledna 2000 by se maxima počítala znovu od nuly. Mezi členskými svazy IAAF ale návrh nezískal potřebnou většinovou podporu.

Reklama

Související témata: