Hlavní obsah

Za mě dobrý, hlásí šéftrenér Dvořák po Amsterdamu. Ale v Riu přijde kotrmelec

Michal Osoba (Amsterdam)Právo

Po šesti letech bez zlata z mistrovství Evropy, v medailovém pořadí až dvacáté místo. Nebo také nejúspěšnější evropský šampionát v české historii, co se týče bodů za umístění v elitní osmičce, a třináctá příčka mezi zeměmi. Jsou dvě optiky, jakými nahlížet na vystoupení českých atletů na mistrovství Evropy v Amsterdamu.

Foto: Jan Kucharčík

Jan Kudlička s vlajkou po zisku stříbra na mistrovství Evropy v Amsterdamu.

Článek

„Za mě dobrý,“ stručně zhodnotil své ovečky šéftrenér Tomáš Dvořák. Evropský šampionát se teprve podruhé konal v olympijském roce a ani ne tak na konkurenci jako spíše na výkonech v některých disciplínách bylo znát, že vrchol sezóny přijde až o pět týdnů později.

Úspěchy v kvalifikacích

Česká výprava byla početně rekordní, z 52 atletů se splněnými kritérii se jich pět pro zranění omluvilo. „Potěšilo mě, kolik se jich sem probojovalo, i relativní úspěšnost v rozbězích a kvalifikacích,“ pochválil Dvořák.

Nejlepší české výsledky na ME
stříbroPavel Maslák (400 m)
stříbroJan Kudlička (tyč)
stříbroVítězslav Veselý (oštěp)
stříbroAdam Helcelet (desetiboj)
4. místoRadek Juška (dálka)
4. místoštafeta mužů 4x400 m
5. místoBarbora Špotáková (oštěp)
6. místoKateřina Cachová (sedmiboj)

Čtyři atleti dosáhli na stříbro, byť u čtvrtkaře Masláka, oštěpaře Veselého i tyčkaře Kudličky se medailová radost mírně mísila s touhou dosáhnout ještě o stupínek výše. Desetibojař Helcelet naopak při cestě za první seniorskou medailí vytěžil po nepříliš vydařené první půlce závodu z druhého dne maximum.

Finále nesedlo po zranění se vracející obhájkyni oštěpařského zlata Barboře Špotákové, možnost bojovat o medaili vzala mílaři Jakubu Holušovi přílišná horlivost i přísný verdikt rozhodčích v rozběhu. „To mě štve, protože ten by finále vyhrál,“ byl přesvědčen Dvořák.

Ukáže se v Riu

Jenže na amsterdamské úspěchy i zklamání může dát dokonale zapomenout olympijské Rio. A v Brazílii bude v řadě disciplín rozložení sil zcela odlišné. „Tam přijde samozřejmě velký kotrmelec,“ ví Dvořák.

„V technických disciplínách je v Evropě konkurence daleko větší než v bězích. Větší šanci budou mít i ti, kteří tu neproklouzli jako Kuba Vadlejch nebo Katka Šafránková. A hlavně jsem zvědav, jak se z trablů dostanou marodi,“ říká šéftrenér na adresu v Amsterdamu absentujících překážkářů Zuzany Hejnové, Denisy Rosolové a Petra Svobody, koulaře Tomáše Staňka či sedmibojařky Elišky Klučinové.

Ještě mají naději na pozvánku
Na počtu pětadvaceti se zatím zastavil počet atletů, kteří si vybojovali účast na olympijských hrách v Riu. Poslední příležitost ke splnění limitu při evropském šampionátu v Amsterdamu nikdo nevyužil, přesto ještě šance na rozšíření výpravy existuje. Mezinárodní federace IAAF totiž bude dobírat atlety v disciplínách, kde nesplnil kritéria dostatečný počet závodníků. A několik Čechů může případnou pozvánku netrpělivě vyhlížet. Velmi dobrou pozici mají kladivář Lukáš Melich a mílař Filip Sasínek. „U něj myslím, že je to hotová věc,“ věří šéftrenér Tomáš Dvořák. „A visí tam i Eliška Staňková v disku, ale záleží, jestli některé federace budou počítat jen letošní výkony, nebo celé nominační období,“ doplňuje Dvořák.

Reklama

Související témata: