Hlavní obsah

Sbohem a díky, Romane! Desetibojařský král Eaton končí a sklání se před Šebrlem

sob, mmSport.cz
Aktualizováno

Jen několik měsíců poté, co v Rio de Janeiru obhájil olympijské zlato, ukončil světový rekordman v desetiboji Ashton Eaton kariéru. Osmadvacetiletý americký atlet to nečekaně oznámil na své webové stránce. Do sportovního důchodu ho doprovodila jeho kanadská manželka a také úspěšná vícebojařka Brianne Theisenová-Eatonová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Eatonovi ukončili vícebojařskou kariéruVideo: sntv

 
Článek

Kanaďanka jako důvod uvádí, že už postrádá potřebnou vášeň pro atletiku, Američan Eaton vysvětlil, že po úspěších postrádá dostatečnou motivaci a chce zkusit něco nového. "Celý svůj život jsem zasvětil desetiboji, kterému jsem dal všechno. Dosáhl jsem úplně všeho, čeho jsem mohl. Byla to nejlepší část mého života. Končím," napsal Eaton na svém twitterovém účtu.

Obsáhlou pasáž svého rozlučkového prohlášení věnoval předchůdci v rekordních listinách Romanu Šebrlemu.

„Bylo mi asi 13 let, když jsem doma na stole zahlédl noviny s nadpisem na titulní straně Galaktická olympiáda,“ popsal Eaton svůj první kontakt s atletikou. „Kolem Země byli zástupci různých sportů, kteří by reprezentovali naši planetu, a uprostřed větší obrázek s popiskem: Roman Šebrle hází oštěpem. Neznal jsem ho, ale tu situaci jsem si vybavil, když jsem pak za pět let poprvé v desetiboji závodil,“ napsal Eaton.

Rekord zlepšil dvakrát

Šebrleho, prvního muže, který zdolal magickou hranici 9000 bodů, v roce 2012 v Eugene překonal poprvé, předloni na mistrovství světa v Pekingu rekord posunul opět na 9045 bodů. A tak vedle svých trenérů, fanoušků, sponzorů, soupeřů i rodiny Eaton zmínil Šebrleho ještě jednou. „Díky ti za pokoření hranice. Kvůli tobě jsme se snažili dosáhnout vyšších met. Vždy budeš inspirovat jako první," sklonil se před českým desetibojařem.

Pouze tři desetibojaři v historii dokázali získat dvě zlaté olympijské medaile: Eatonův krajan Bob Mathias (1948 a 1952) a legendární britský atlet Daley Thompson (1980 a 1984).

"V zásadě už není víc, čeho bych v tomto sportu mohl dosáhnout," uvedl Eaton. "Snažil jsem se, abych objevil a posunul hranici svých limitů. Jestli se to skutečně povedlo? Nejsem si jist a ani nikdo jiný si jist být nemůže," napsal vícebojař.

Jeho osmadvacetiletá manželka Theisenová-Eatonová se loučí jako dvojnásobná úřadující vicemistryně světa v sedmiboji. Loni stejně jako její životní partner vyhrála světový šampionát v hale, na olympijských hrách v Riu pak získala bronz.

Šebrle: Můj největší soupeř. I Ashton je inspirací
„Je to pro mě nečekaná informace, neznám detaily, které ho k rozhodnutí vedly, ale na druhou stranu, každý musíme jednou skončit. Určitě se mi to jinak hodnotí teď, kdy už nejsem aktivní závodník, a jinak by se mi to hodnotilo, kdyby mi ubyl soupeř. A on byl velkým soupeřem, dokonce největším, který mě dokázal připravit o světový rekord. To, že teď patří jemu, jasně ukazuje, jak skvělý závodník to byl. Jeho nástupci to budou mít hodně těžké. Moc mě potěšilo, že mezi těmi, kteří ho inspirovali a přivedli k desetiboji, jsem byl já. Věřím, že i on je a bude inspirací pro mladé závodníky, kteří se rozhodnou pro desetiboj. Přeji mu hlavně hodně zdraví, ať si užije klidu rodiny a ať si najde práci, která ho bude bavit a rychle zaplní ohromnou mezeru, která i v jeho životě bez vrcholového sportu vznikne.“

Reklama