Hlavní obsah

Roste nový Bolt? Jamajka se učí jméno teprve dvanáctileté sprinterky

Kingston

Svou rychlostí udivuje stejně jako Usain Bolt. Teprve dvanáctiletá Brianna Lystonová vyhrála víkendové závody v Kingstonu v rámci jamajského mistrovství chlapců a dívek suverénním způsobem. Na trati 200 m zaběhla v semifinále neuvěřitelný čas 23,46 s. Jen pro srovnání, světový rekord, jejíž držitelkou je bývalá americká sprinterka Florence Griffitová-Joynerová z olympijských her v Soulu 1988, je rychlejší o dvě sekundy a třináct setin (21,34 s).

Roste v Jamajce nový Bolt?

 
Článek

Že by se rodila nová sprinterská královna z Jamajky? Brianna Lystonová nemá ve své věkové kategorii konkurenci. Na jamajském mistrovství suverénně opanovala závod na 200 m. V semifinále zaběhla rekordní čas 23,46 s. Svou dominanci potvrdila i na poloviční distanci. Na stovce zaběhla reprezentantka školy Svatého Jaga čas 11,86 s.

Pokud u atletiky vydrží a bude dál trénovat, může se pokusit překonat ženský světový rekord na 200 m, který drží Američanka Griffitová-Joynerová z olympijských her ze Soulu 1988, na který ji momentálně schází 2,13 s.

O tom, že se nejedná pouze o teorii značí i to, že před dvěma lety zaběhla Lystonová na třísetmetrové trati čas 42,41 s, jenž byl o sekundu rychlejší než ten, na který dosáhl nejrychlejší chlapec.

Možná se tak rodí nový Usain Bolt, ale tentokrát mezi ženami. Jamajský blesk taktéž rozjel svou snovou kariéru na domácí půdě a jak uvádí britský list Daily Mail, v roce 2001, v 15 letech dosáhl na dvoustovce času 22,04 s. Současný rekord je o necelé tři sekundy rychlejší (19,19 s).

Pokud se i Lystonové povede podobné zlepšení, budou se přepisovat historické tabulky.

Reklama

Související témata: