Hlavní obsah

Rekordmanka musí skončit! Antidopingová agentura pak bude mít šanci

Montreal/Moskva

Dvojnásobná olympijská vítězka ve skoku o tyči Jelena Isinbajevová opustí do konce května post šéfky Ruské antidopingové agentury (RUSADA). S ruskou stranou se na tom dohodla světová organizace WADA. Odchod světové rekordmanky by přiblížil ruskou agenturu k plnému obnovení činnosti. RUSADA byla suspendována v listopadu 2015 poté, co vyšlo najevo, že kryla státem řízený doping.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruská tyčkařka Jelena Isinbajevová.

Článek

Jmenování Isinbajevové do čela dozorčí rady RUSADA vloni v prosinci bylo terčem kritiky jak ze strany WADA, tak i atletické federace IAAF. Někdejší šéf světového boje proti dopingu Dick Pound to označil za provokaci, vedení WADA se nelíbilo, že byla dosazena bez předchozí konzultace, a trvalo na tom, že v čele organizace musí stát nezávislá osobnost. Podle ruských médií by měl být nový šéf vybrán v horizontu sedmi až deseti dnů.

Bývalá tyčkařka byla jedním z atletů, kteří nikdy neměli potíže s dopingem, ale po vzniku rozsáhlého skandálu doplatili na vyloučení ruské federace z IAAF a nemohli startovat na olympijských hrách v Riu de Janeiro. Po trestu pro ruské atlety, který platí dodnes, Isinbajevová postup WADA tvrdě kritizovala a vinila ji ze spiknutí.

WADA ve čtvrtek na zasedání v Montrealu současně konstatovala, že Rusko sice pokročilo s reformami antidopingového systému, stále ještě ale nesplňuje všechny podmínky včetně změny ve vedení RUSADA. Šéf WADA Craig Reedie nicméně řekl, že už v červnu by Rusové mohli začít s testováním sportovců. "Příští zasedání je na programu v listopadu a já doufám, že v té době už bude tento proces u konce," řekl agentuře Reuters Reedie.

Reklama