Hlavní obsah

Atletické MS v roce 2023 by se mohlo konat v Budapešti

Budapešť

Atletické mistrovství světa v roce 2023 by se mohlo konat v Budapešti. Prezident mezinárodní federace IAAF Sebastian Coe kvůli tomu maďarskou metropoli navštívil a setkal se mimo jiné s premiérem Viktorem Orbánem. Pro atletický šampionát by mohl vyrůst nový stadion na břehu Dunaje, jehož výstavba byla původně zamýšlena v souvislosti s kandidaturou Budapešti na pořádání letních olympijských her v roce 2024.

Foto: Jan Kucharčík

Sebastian Coe

Článek

Té se nakonec Maďaři kvůli nesouhlasu veřejnosti vzdali. Šéf týmu kolem olympijské kandidatury a současný vládní zmocněnec pro rozvoj Budapešti Balázs Fürjes však řekl, že v hlavním městě Maďarska by přesto měla vyrůst řada sportovišť spojovaných nejdříve s OH. Coeovi prezentoval digitální model Olympijského stadionu.

Šéf světové atletiky považuje návštěvu Budapešti za ukázku toho, jak by vyjednávání s možnými pořadatelskými městy měla vypadat. "Chci, aby to byl mnohem víc interaktivní proces. Nechci už jenom sedět na zadku a čekat, až někdo nabídne kandidaturu na šampionát," poznamenal v rozhovoru pro server insidethegames. Chystá se proto objíždět kvůli neformálním konzultacím možné kandidáty.

Mezinárodní federace má čas na vybrání pořadatele MS 2023 do konce příštího roku. Je pravděpodobné, že šampionát bude v Evropě. Po letošním mistrovství světa v Londýně totiž další šampionáty budou v roce 2019 v katarském Dauhá a v roce 2021 v americkém Eugene. Pro nejbližší volný termín připadala v úvahu i některá z afrických zemí, ale tamní kontinentální atletická federace nedávno zveřejnila, že potenciální adepti chtějí počkat až do roku 2025.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články