Hlavní obsah

CAS potvrdil, že zápasník Tajmazov přijde za doping o zlato z OH

Lausanne

Mezinárodní sportovní arbitráž CAS zamítla odvolání uzbeckého zápasníka Artura Tajmazova a ruské sedmibojařky Taťjany Černovové proti odebrání medailí z olympijských her 2008 kvůli pozitivním výsledků zpětných dopingových kontrol. Mezinárodní olympijský výbor tak nyní může oficiálně přerozdělit cenné kovy z Pekingu, Tajmazov přijde o zlato a Černovová o bronz.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

WADA, ilusrační snímek

Článek

Volnostylař Tajmazov vyhrál na OH třikrát za sebou kategorii do 120 kg, čímž se vyrovnal legendárnímu Alexandru Karelinovi z Ruska, o prostřední triumf z Pekingu ale nyní přišel. MOV při zpětném zkoumání uložených vzorků zjistil, že měl v těle anabolický steroid turinabol. Novým šampionem soutěže z roku 2008 se stane poražený finalista Bachťjar Achmedov z Ruska, stříbro připadne slovenskému reprezentantovi Davidu Musulbesovi.

Místo Černovové, jež rovněž užila turinabol, získá bronzovou medaili původně čtvrtá Britka Kelly Sothertonová. Ruska přitom už dříve musela kvůli porušení pravidel o užívání zakázaných látek vrátit olympijský bronz z Londýna 2012 a byl jí odebrán i titul mistryně světa z roku 2011.

Reklama