Hlavní obsah

Šesté zlato v řadě? Bude to těžké, tuší halový král Maslák

Praha

Pod střechou je na vrcholných akcích panem Neporazitelným. Pavel Maslák si od roku 2013 v zimě pravidelně vozí domů zlato, marně ho zkouší sesadit evropská i světová konkurence. Prodlouží své pětileté panování v Birminghamu? Na halovém mistrovství světa, které začíná ve čtvrtek, čeká sedmadvacetiletého sprintera zřejmě zatím nejtěžší úkol.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Pavla Masláka na letiště před cestou do Birminghamu doprovodila i přítelkyně Nella.

Článek

Silná konkurence a na Maslákovy poměry zatím vlažnější výkony rezultují v aktuálně až deváté místo v letošních tabulkách mezi účastníky HMS. „Já jsem na světových šampionátech nebýval tabulkově největším favoritem, i když třeba do šestého místa jsem byl,“ namítá havířovský rodák.

„Ale obhajoba těžká bude,“ připouští. „Podle toho, jak sezóna vypadá, mám za cíl se dostat do finále, ideálně co nejrychlejším časem, abych měl dobrou dráhu a mohl bojovat o medaili,“ plánuje svěřenec Dalibora Kupky.

Maslák letos zvládl čtvrtku nejrychleji za 46,14 s, což je víc než o sekundu a čtvrt pomaleji než Bralon Taplin z Grenady. „Ten je jasný favorit. Byl i předloni, kdy jsem ho porazil, letos si to určitě nebude chtít nechat vzít,“ ví Maslák.

Američanům moc nevěří

Za ním jsou v tabulkách seřazeni tři mladí Američani Michael Cherry, Vernon Norwood, Aldrich Bailey. „Mají dobré časy, ale ta jména moc neznám. Nemají zkušenosti s velkou akcí v hale, kde se běží dvě čtvrtky jeden den a pak finále. Ty časy na halovém mistrovství světa většinou nezopakují. Ne, že bych se jich nebál, ale věřím, že to zkazí,“ usmívá se Maslák.

Jen na zaváhání soupeřů ale spoléhat nebude, sám chce ze svých letošních časů ubrat pořádný kus. „Vždycky jsem se na vrcholu sezóny tak o půl sekundy zlepšil. Když se teď dostanu na 45,60 ve finále, na medaili to asi bude,“ věří sprinter, jehož velkou devízou jsou i zkušenosti s vrcholnými akcemi pod střechou.

Maslák doufá, že bude moct pomoct i čtvrtkařské štafetě. „Když postoupím do finále čtvrtky, rozběh štafety bych neběžel. Ale kluci běhají dobře, i beze mě mají šanci postoupit do finále,“ je přesvědčený.

Maslák v hale
2011 HME Paříž20. (48,14 s)
2012 HMS Istanbul5. (46,19 s)
2013 HME Göteborg1. (45,66 s)
2014 HMS Sopoty1. (45,24 s)
2015 HME Praha1. (45,33 s)
2016 HMS Portland1. (45,44 s)
2017 HME Bělehrad1. (45,77 s)

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.