Hlavní obsah

Výmysly bafuňářů? Nedělejme z atletiky cirkus, žádá Staněk

Birmingham

Pár desítek minut zdržení při čtvrtečním odletu, hodina a půl po přistání v Birminghamu. „Čistili parkovací místo pro letadlo. Přišlo mi vtipné, když jsme vystoupili a byly tam dva centimetry sněhu,“ popisuje koulař Tomáš Staněk. Měl tak větší štěstí než početná skupina českých fanoušků, která se do Birminghamu nedostala z letiště v Paříži, nebo děti ze zavřených birminghamských škol, které nemohly navštívit páteční dopolední program.

Foto: ČAS - Eduard Erben

Koulař Tomáš Staněk při odletu na halové mistrovství světa v Birminghamu.

Článek

Jednička letošních světových tabulek doufá, že drobné cestovní peripetie byly posledními nepříjemnostmi, které bude na halovém mistrovství světa řešit. I počínající nachlazení snad už zažehnal…

Místo řvaní může sípat

„Před cestou mě po těžším tréninku strašně bolely nohy, tak jsem do sebe začal házet vitamíny, aby mě to nesundalo. Možná budu trochu sípat, když si budu chtít zařvat, ale snad v pohodě,“ usmívá se.

Před cestou do Anglie si v tréninku nasimuloval závod. I s odstupy mezi pokusy. „V rozcvičení jsem si hodil z místa osobák asi o třicet centimetrů, pak prvním ,soutěžním´ pokusem 21,60,“ pochvaloval si Staněk.

Mezi pokusy mu jeho nový kouč Jan Tylče měřil osmiminutové, pak čtyřminutové pauzy. „Do toho tam hrálo Country rádio, tak jsem málem usnul, ale spokojený jsem,“ ujišťoval čtvrtý muž z loňského mistrovství světa.

Divákům jde o výkony

Formát soutěže v Birminghamu bude na poměry vrcholné soutěže nezvyklý. Do posledního pokusu postoupí jen čtyři nejlepší, což se většině závodníků včetně Staňka nezamlouvá.

„Nejsem příznivcem těchto výmyslů, ani ta výška se mi nelíbila,“ připomněl čtvrteční prolog šampionátu. „Doufám, že se bafuňáři časem vrátí k normálnímu sportování. Divákům jde předně o výkony, ne o světelné efekty. Nedělejme z atletiky cirkus,“ žádá Staněk.

Reklama