Hlavní obsah

Zemřel legendární britský mílař Bannister

Londýn

Ve věku 88 let zemřel v sobotu legendární britský mílař Roger Bannister. V prohlášení to oznámila jeho rodina, Bannister od roku 2011 trpěl Parkinsonovou chorobou. Slavný atlet skonal v Oxfordu obklopen rodinnými příslušníky.

Foto: Anonymous, ČTK/AP

Roger Bannister na archivním snímku.

Článek

Mistr Evropy v běhu na 1500 metrů z roku 1954 jako první pokořil na jedné míli hranici čtyř minut. Dokázal to 6. května 1954 v Oxfordu za pomoci vodičů časem 3:59,4 minuty. Rekordmanem byl ale jen 46 dní, než jej překonal Australan John Landy (3:58,0).

"Udělal z nemožného možné," ocenil Bannisterův zápis do historie šéf světové atletiky a bývalý vynikající britský běžec Sebastian Coe. "Ta bariéra byla psychologická stejně jako fyzická a Bannisterův úspěch umožnil lidstvu vstoupit do nového světa plného možností. Jeho úspěch byl historickým okamžikem, který zahřál britská srdce a posílil morálku světa, která po válce stále byla hodně dole. Všichni jsme ztratili giganta a řada z nás velkého přítele," uvedl Coe, který během své závodní kariéry překonal světový rekord na jednu míli třikrát.

Posledním evropským držitelem rekordu byl další Brit Steve Cram, kterého Bannister rovněž zásadně ovlivnil. "První kniha, kterou jsem četl, byla jeho Four-Minute Mile (Míle za čtyři minuty). Setkal jsem se s ním, když jsem byl v 17 letech nominován na Hry Commonwealthu. Měl velký podíl na mém atletickém vývoji, jakožto největší hrdina v našem sportu, zvlášť pro mě jako mílaře. Byl jsem z něj úplně paf, ale byl to gentleman, úžasná osobnost, která vás uklidnila. Odstartoval tradici výborných britských běžců na středních tratích," zavzpomínal Cram, jehož výkon 3:46,32 z roku 1985 překonal až po osmi letech Alžířan Núredín Morceli.

Současný rekord má od roku 1999 hodnotu 3:43,13 a jeho autorem je Maročan Hicham El Guerrouj.

Bannister se proslavil i tím, že jako student medicíny aplikoval poznatky v přípravě. Po skončení atletické kariéry se lékařství věnoval naplno a stal se neurologem.

Reklama