Hlavní obsah

Koulař Staněk oslaví na Tretře narozeniny. Organizátoři mi objednali solidní dva oříšky, usmíval se

Ostrava

Hvězdy nedávno skončeného halového mistrovství světa ozdobí červnovou Zlatou tretru v Ostravě (13. 6.). Účast potvrdili trojnásobný halový mistr světa v běhu na 400 metrů Pavel Maslák, přijedou i nejlepší dva dálkaři z Birminghamu Kubánec Echevarria a Jihoafričan Manyonga, kterým bude chtít šlapat na paty český rekordman Radek Juška.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Tomáš Staněk a Pavel Maslák.

Článek
Fotogalerie

A organizátoři věří, že nejméně jeden z této trojice by mohl překonat už trochu vousatý rekord ostravského závodu, který drží výkonem 835 centimetrů od roku 1998 Kubánec Pedroso. „V Ostravě budou skákat první dva dálkaři z birminghamského dramatického finále. Kubánec Echevarria vyhrál výkonem 846 centimetrů, když Manyongu porazil od dva centimetry. Jihoafričan je ovšem velký atletický klenot, který by jednou mohl pokořit i světový rekord Mike Powella," uvedl manažer mítinku Alfonz Juck.

Nelehký úkol čeká také na loňského vítěze z Ostravy Tomáše Staňka. V koulařském sektoru se poměří s mistrem světa venku i v hale Tomasem Walshem z Nového Zélandu i olympijským vítězem Američanem Ryanem Crouserem. „Na tretru se moc těším. Loni jsem ji vyhrál a udělal jsem si tím jednu z největších radostí v kariéře. Ovšem pořadatelé mi objednali solidní dva oříšky, které nebude snadné porazit, i když budu ve formě," řekl bronzový halový medailista Staněk. „Chtěl bych minimálně atakovat to, co jsem přešlápl loni (21,98), ale třeba budu mít formu ještě lepší a hodím pokus, který bude začínat dvěma dvojkami," dodal Staněk, který v den konání Zlaté tretry oslaví sedmadvacáté narozeniny. „To bych si mohl nadělit hezký dárek," pousmál se český rekordman ve vrhu koulí.

Ta se letos přesune z předprogramu přímo do hlavního času mítinku. „Letošní mítink bude první po konci kariéry Usaina Bolta a budeme ho ladit do jiných atraktivních soubojů A jedním z nich byl mohl být k vidění právě v kouli," uvedl Juck.

Silného soupeře bude mít také Maslák, který v běhu na 400 metrů poměří síly se smolařem z Birminghamu Španělem Oscarem Husillosem, který vinou diskvalifikace přišel o titul. „Těším se, tohle by mohl být zajímavý souboj," řekl Maslák, který Zlatou tretru na čtyřstovce ještě nevyhrál. Dvakrát skončil třetí.

Reklama

Související témata: