Hlavní obsah

Létající Holanďanka Schippersová poprvé poběží v Ostravě. Češi vyzvou výběr světa

Ostrava

Letošní atletická Zlatá tretra (13. 6.) se kvapem blíží a organizátoři vytahují další trumfy. K těm dubnovým patří dvojnásobná mistryně světa na dvoustovce Nizozemka Dafne Schippersová, či výškaři světové extratřídy Mutaz Baršim z Kataru a Rus Danil Lysenko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Oštěpař Jakub Vadlejch na Zlaté tretře

Článek

Jedna z největších hvězd ženské atletiky Schippersová se na ostravském mítinku představí úplně poprvé. „Dlouho jsme dávali přednost mužskému sprintu, ale už nastal čas obrátit pozornost i jinam," připomněl manažer Zlaté tretry Alfonz Juck pravidelnou účast fenomenálního jamajského sprintera Usaina Bolta, jenž loni ukončil kariéru. „Dafne poběží svou oblíbenou dvoustovku a těšíme se, že bude atakovat jeden z nejstarších rekordů tretry, který drží Jarmila Kratochvílová," věří Juck. „Na Ostravu jsem slyšela jen samou chválu. Moc se těším, že to budu moct sama zažít," řekla Schippersová.

Po loňském úspěchu uvidí Ostrava znovu oštěpařský souboj družstev. Češi tentokrát vyzvou výběr světa. „Bude to jeden z vrcholů dne. Na české straně se znovu představí čtveřice Vadlejch, Frydrych, Jílek a Veselý, do týmu světa jsme pozvali oba nejlepší Němce - Vettera a Röhlera - a oba svou účast s radostí potvrdili," odkryl Juck, který předpokládá útok na rekord Jana Železného 94,64 metrů z roku 1996. „Ten výkon je tak dobrý, že není jednoduché se k němu přiblížil. Ale jeden perfektní hod může vše změnit," uvedl Johannes Vetter.

Velký souboj Juck očekává i ve výškařském sektoru, kde se potkají dva aktuální mistři světa. Poprvé do Ostravy přijede loni neporažený mistr světa z Londýna Baršim, jeho vyzyvatelem bude úřadující halový světový šampión Lysenko. „Aktuálně ve výšce neexistuje nic lepšího než tento souboj," připomněl Juck.

Reklama

Související témata: