Hlavní obsah

Vrabcová olympiádu oplakala

Praha

Už dva roky je víceméně čistokrevnou běžkyní, však je jasnou českou jedničkou při sobotním Pražském půlmaratónu (od 10.00, živě na ČT Sport). Jenže lyžařskou minulost Eva Vrabcová Nývltová nezapře. Sledování zimních olympijských her v Pchjongčchangu ji nenechalo chladnou.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Česká vytrvalkyně Eva Vrabcová Nývltová před sobotním Pražským půlmaratónem.

Článek

„Brečela jsem,“ přiznává Vrabcová, která se před čtyřmi lety v Soči blýskla pátým místem na třicet kilometrů volně. „A teď jsem viděla, že holky, s nimiž jsem závodila, když jsem končila, měly medaile. To jsem si říkala, kde bych asi byla, a slzička ukápla,“ líčila Vrabcová.

Chce zpět do pohody

V lyžařském Světovém poháru závodila naposledy před třemi lety, vloni zvažovala, že by se na olympiádu v Pchjongčchangu zkusila připravit. Nakonec ale dostala přednost účast na listopadovém maratónu v New Yorku (7. místo) a příprava na MS v půlmarátonu ve Valencii, kde doběhla Vrabcová před dvěma týdny 44. a z výkonu a času 1:12:54 byla zklamaná.

„Ten závod jsem si opravdu protrpěla, na pátém kilometru jsem myslela, že nedokončím,“ přiznávala dvaatřicetiletá běžkyně. Proto má před závodem v Praze, kde předloni časem 1:11:06 zaostala jen čtyři sekundy za českým rekordem, jasný cíl. „Chci se vrátit do pohody, jakou jsem měla v minulých letech,“ přeje si.

Favoritkou závodu, v němž vloni Joyciline Jepkosgeiová zaběhla světový rekord, je pátá žena historických tabulek Caroline Kipkiruiová, mezi muži by měl na vítězství útočit vítěz loňské pražské desítky Benard Kimeli, rovněž z Keni. Nejlepší Čech Jiří Homoláč chce prolomit hranici 63 minut.

Reklama