Hlavní obsah

Hvězdný mílař Kiprop měl prý pozitivní test na doping

Hvězdný mílař Asbel Kiprop z Keni čelí podezření z dopingu, podle britských médií měl při mimosoutěžní kontrole ve vlasti pozitivní dopingový test na EPO. To ale olympijský vítěz v běhu na 1500 metrů z roku 2008 a trojnásobný mistr světa rozhodně popřel a hodlá své jméno očistit.

Foto: Profimedia.cz

Hvězdný mílař Asbel Kiprop z Keni čelí podezření z dopingu.

Článek

"Jako sportovec jsem vždycky stál v čele boje proti doping v Keni. V boji, o kterém jsem hluboce přesvědčen, a který podporuji," řekl Kiprop listu The Guardian, který informace o dopingu zveřejnil.

Osmadvacetiletý mílař podle médií neprošel kontrolou při tréninku koncem roku 2017. "Doufám, že prokážu, že jsem po všech stránkách čistý sportovec," vzkázal Kiprop prostřednictvím aplikace WhatsApp.

Manažer osmadvacetiletého atleta Federico Rosa informace nepotvrdil, připustil ale, že spekulace se k němu donesly. Mezinárodní atletická federace IAAF se zatím ke zprávě oficiálně nevyjádřila.

Kiprop ovládl světový šampionát v letech 2011, 2013 a 2015, v posledních letech se ale tolik neprosazoval: vloni skončil na MS devátý, předloni na olympiádě šestý. Potvrzení jeho provinění by znamenalo další skandál pro vytrvaleckou velmoc, jejíž pověst v poslední době utrpěla v důsledku řady dopingových případů.

Od roku 2011 jich bylo přes 40 včetně olympijské vítězky v maratónu Jemimy Sumgongové či trojnásobné vítězky Bostonského maratonu Rity Jeptoové, které si v současnosti odpykávají čtyřleté tresty rovněž za nález erythropoetinu.

Reklama