Hlavní obsah

Narodil se bez nohou, nyní ničí zdravé. Klobouk dolů, ale protézy mu pomáhají, říká Maslák

Praha

Pavel Maslák není zvyklý, aby se kolem něj někdo prohnal takovou rychlostí, však je trojnásobným halovým mistrem světa. Jenže Američan Blake Leeper, jenž českého rekordmana pokořil na Odložilově memoriálu, běhá úplně jinak než ostatní čtvrtkaři.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Americký sprinter Blake Leeper na Memoriálu Josefa Odložila.

Článek

Když se Leeper před 28 lety v Kalifornii narodil, jeho nohy končily koleny. Už v devíti měsících poprvé dostal na nohy protézy, záhy s nimi začal i běhat a (alespoň na dráze) následoval známého Jihoafričana Oskara Pistoriuse. Na paralympiádě v Londýně získal stříbro a bronz, teď se snaží prosadit i mezi zdravými a daří se mu to.

Lepší než Pistorius

V Praze zaběhl druhý nejlepší čas historie na českém území 44,42 s, byť jeho čas nemůže být uznán jako paralympijský rekord kvůli neschváleným protézám. Pro srovnání Pistorius nikdy 45 sekund nepokořil. A i u Leepera se tak vedou diskuze, jestli díky protézám nemá běžeckou výhodu. „Klobouk dolů před ním, je obdivuhodný. Samozřejmě mu jeho osud nezávidím, ale myslím, že ty protézy mu pomáhají,“ domnívá se Maslák.

Běh Leepera, jenž si v minulosti odpykal roční trest za užití kokainu, je specifický. Na startu nabírá frekvenci pomaleji a výrazně ztrácí, ale ve finiši má nad všemi jasně navrch.

„S protézami v závěru prostě nevytuhne. A samozřejmě není ani ideální na psychiku, když tuhnete a on vás přejede jako nic,“ vykládal Maslák, jenž si na druhém místě vylepšil sezónní maximum na 45,73 s.

Reklama

Související témata: