Hlavní obsah

Kocovina po Boltovi? Kdepak, peníze jsou na víc hvězd. Dorazí i první muž atletiky

Ostrava

Zlatá tretra = Usain Bolt? Zažitá rovnice po konci kariéry jamajského fenoménu, který v Ostravě startoval celkem devětkrát, pozbývá platnosti, nejslavnější český atletický mítink musí hledat novou cestu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Usain Bolt k ostravské Zlaté tretře neodmyslitelně patřil.

Článek

„To je asi nejnabitější Tretra, jaká může být,“ cení si před středečním mítinkem jeho ředitel Jan Železný.

Souboje i příběhy

„Atletika je nejglobálnější sport, ve většině zemí se nejúspěšnější atleti stávají pak třeba i Sportovci roku. Jen mi přijde, že atletika ne vždy umí svoji globálnost uchopit, nedaří se jí popularizovat své hvězdy. Naší snahou je ukázat jednotlivce a jejich životní osudy,“ říká oštěpařský světový rekordman.

Při pohledu na startovní listiny středečního mítinku to na žádnou poboltovskou kocovinu nevypadá. V šestnácti disciplínách se představí jedenáct úřadujících mistrů světa v čele s esy jako je americký sprinter Justin Gatlin, katarský výškař Mutaz Essa Barším či nizozemská sprinterka Dafne Schippersová…

Nikdo z nich pochopitelně nemá Boltovu gloriolu, ale konec kariéry nejlepšího sprintera historie organizátorům uvolnil ruce při shánění dalších hvězd. Jamajčanovo startovné se pohybovalo kolem 250 000 dolarů (téměř 5,5 mil. korun), ze současných atletů se nikdo těmto cifrám ani neblíží. A tak má každá disciplína na Tretře svoji hvězdu, příběh či souboj.

Debaty o Diamantové lize

„Termín je optimální, po Diamantových ligách jsou atleti rozzávodění, věřím, že uvidíme i nejlepší výkony roku,“ hlásí natěšený Železný, jenž chce předvést „svůj“ mítink v co nejlepším světle i prvnímu muži světové atletiky Sebastianu Coeovi.

A organizátoři s ním podebatují třeba i tom, jestli by Zlatá tretra mohla spojit svoji budoucnost s Diamantovou ligou, kterou čeká zřejmě rozsáhlejší reorganizace.

„Diskuzím se nevyhýbáme, ale zatím tam je víc otazníků. A už jsme ukázali, že pro úspěch mítinku není podstatné, jestli je součástí Diamantové ligy, nebo ne,“ připomíná sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Reklama