Hlavní obsah

Vrzalová už je druhá v české historii. Za všechno může posilovna, směje se

Ostrava

Třicet let neuběhla žádná Češka tak rychle patnáctistovku jako na Zlaté tretře Simona Vrzalová. V závodě nabitém kvalitními běžkyněmi i z Etiopie a Keni se blýskla skvělým časem 4:04,80, kterým se posunula na druhé místo historických českých tabulek. Hned za ni se zařadila Diana Mezuliáníková, která si rovněž výrazně posunula osobní rekord na 4:06,12.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Česká běžkyně Simona Vrzalová po závodě na 1500 m při Zlaté tretře.

Článek

Chlad a drobný déšť, který se na vítkovický stadión snášel, vůbec nevadil. „Počasí ideální, luxusní atmosféra, jsem nejvíc spokojená,“ zářila Vrzalová.

Osobní rekord si zlepšila o více než dvě sekundy. „Nechci znít namyšleně, ale s trenérem víme, že podle tréninků už delší dobu mám na takový i lepší čas, jen jsem to nedokázala prodat. Až teď,“ hlásila svěřenkyně Augustina Šulce.

Rekord? Až za měsíc

Třicetiletá atletka se k běhání vracela po zdravotních potížích způsobených nedostatkem železa v krvi, teď má životní formu. „Začala jsem hodně posilovat, asi je to vidět. V tom to je, už udělám deset shybů v kuse,“ vyprávěla se svým charakteristickým smíchem a ukazovala svaly.

Kam až ji může nabytá síla posunout? Český rekord Ivany Walterové má hodnotu 4:01,84 a je starší než Vrzalová sama. „Je letitý a kvalitní, tři sekundy jsou dost, ten asi nezaběhnu,“ myslí si.

„Tedy ne v současné formě, třeba za měsíc,“ opět se rozesměje. Vrchol sezóny ji čeká na srpnovém mistrovství Evropy v Berlíně, kde se představí hned tři české mílařky, vedle Vrzalové a Mezuliáníkové také Kristiina Mäki.

České tabulky na 1500 m
1. Walterová 4:01,84Budapešť 1986
2. Vrzalová 4:04,80Ostrava 2018
3. Mezuláníková 4:06,12Ostrava 2018

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.