Hlavní obsah

Zrodila se atletická superstar? Famóznímu Kubánci ještě něco chybí

Ostrava

V civilu působí spíše plaše, odpovídá tichým hlasem, pouze ve španělštině. Jakmile se ale Juan Miguel Echevarría postaví k dálkařskému doskočišti, je ve svém živlu. Tak jako ve středu v Ostravě. Přes nevlídné počasí a mírný déšť předvedl na Zlaté tretře nejdelší regulérní skok za posledních devět let 866 cm!

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dálkař Juan Miguel Echevarría během atletického mítinku Zlatá tretra.

Článek

Skvělá byla celá jeho série. Tři skoky za osm a půl metru v jednom závodě? To se naposledy povedlo dalšímu Kubánci Ivánu Pedrosovi v roce 1997, kdy ještě Echevarría ani nebyl na světě.

Rekord v ohrožení

„Já jsem strašně rád, že se víc lidí zajímá o dálku. Pro mě je zvláštní vést světové tabulky, když je mi teprve devatenáct a věřím, že toho mám hodně před sebou," skromně vyprávěl letošní halový mistr světa. Už v neděli ve Stockholmu lehce větrným skokem 883 cm ostatně ukázal, že je schopen velkých věcí.

„Když někdo předvede sérii se skoky od 840 do 860 centimetrů, jednou to prostě musí uletět. Powellův rekord 895 centimetrů je na spadnutí," je přesvědčený sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Nové atletické zjevení uchvátilo i ředitele mítinku Jana Železného. „Potenciál má obrovský, je mladý, může se zlepšovat ve všech parametrech," myslí si oštěpařská legenda. „Jde o to, aby ho neutavili, ale nechali ho postupně růst třeba směrem k olympiádě. Tlačí na něj další kvalitní soupeři, můžeme se těšit na skvělou dálku, jaká tu roky nebyla," predikuje Železný.

Pracuje na angličtině

Viděla tedy Ostrava budoucí atletickou superstar? K tomu v dnešní době jen fantastické výkony nestačí. A Echevarría má k suverénnímu vystupování například Usaina Bolta ještě hodně daleko.

Na tiskové konferenci se překladatelky šeptem ptal, co má odpovídat, v televizním studiu po každé odpovědí očima hledal svého manažera. Však jako teenager, jenž do světa velké atletiky vlétl teprve letos, s mediálními výstupy ještě nemá tolik zkušeností.

„Zastupuje ho italská skupina. Bavil jsem se s jeho manažerem, sám říká, že potřebuje zapracovat na angličtině, protože jen se španělštinou nepůjde, aby se stal opravdovou hvězdou," říká sportovní manažer Zlaté tretry Alfons Juck.

Reklama