Hlavní obsah

Basketbalové i volejbalové soutěže se budou hrát bez diváků

Praha
Aktualizováno

České nejvyšší basketbalové soutěže mužů a žen se budou hrát bez diváků. K podobnému opatření po zákazu vlády pořádat kvůli epidemii koronaviru sportovní akce s účastí přes sto osob sáhl i volejbalový svaz, který ale pro diváky uzavřel zápasy všech soutěží.

Foto: Petr Widenka

Basketbalová soutěž se bude hrát bez diváků (ilustrační foto)

Článek

"Je to nepopulární rozhodnutí pro fanoušky i pro kluby, ale v tuto chvíli nemáme jinou možnost. Naším cílem je, aby se soutěže po sportovní stránce řádně dohrály," uvedl v tiskové zprávě basketbalové federace sportovní ředitel obou nejvyšších soutěží Zdeněk Ringsmuth.

"Všechny soutěže budou probíhat bez účasti diváků či jiné veřejnosti. V soutěžích je nutné zajistit časovou návaznost tak, aby nedošlo k souběhu utkání více než 4 družstev na jednom sportovišti," přidal v prohlášení volejbalový svaz s tím, že na neurčito odložil všechny mládežnické turnaje se čtyřmi a více účastníky.

V basketbalových ligách se opatření dotkne probíhajících nadstavbových částí. V mužské volejbalové lize je ještě na programu závěrečné kolo základní fáze, po němž budou následovat osmifinále a čtvrtfinále. V ženské lize odstartují čtvrtfinálové série v pondělí.

Rozhodnutí přinese volejbalistům finanční ztráty. "Očekáváme, že na úrovni mládežnických soutěží se bude jednat o desítky tisíc korun. V rámci UNIQA extraligy se budeme již pohybovat v řádech stovek tisíc korun, protože nás čeká play off, které je divácky nejvíce atraktivní," řekl předseda svazu Marek Pakosta.

"V tuto chvíli nemáme informaci, jak dlouho bude opatření trvat. Navíc na termínovou listinu nejvyšších soutěží jsou navázány i nižší soutěže a hlavně pak přípravy národních týmů. Což zejména v případě mužské reprezentace a přípravy na olympijskou kvalifikaci nelze měnit," vysvětlil Ringsmuth, že basketbal ani na chvíli neuvažoval o odložení zápasů.

Basketbalová federace navíc řeší problémy v nižších soutěžích, protože řada klubů hraje zápasy ve školách, které bezpečnostní rada uzavřela. "Zatím čekáme, až školy dostanou jednotnou informaci. V tuto chvíli nevíme, zda se v tělocvičnách bude moct hrát. Jakmile tuto informaci dostaneme, rozhodneme o dalším vývoji v nižších a mládežnických soutěžích," uvedl předseda sportovně technické komise Martin Jakeš.

Na házenou maximálně sto osob

Házenkářský svaz k úplnému uzavření zápasů nesáhl. Pořadatelský klub je povinen zajistit, aby na utkání dorazilo maximálně 100 osob, jak ukládá vládní nařízení.

"V tomto počtu jsou zahrnuti hráči/hráčky a členové realizačních týmů nastupující k utkání, rozhodčí, delegáti/delegátky, pořadatelská a zdravotní služba, zástupci médií (v případě televizních utkání i pracovníci televize), zástupci svazu a všechny ostatní osoby přítomné v prostoru sportovního zařízení," uvedl v prohlášení svazový prezident Jaroslav Chvalný.

"Kluby zodpovídají za to, že nikdo z účastníků není osobou, na kterou se vztahuje nařízení o karanténě, kterou vydalo ministerstvo zdravotnictví v pátek 6. března," dodal Chvalný. V karanténě mají být osoby, které se vrátily z rizikových oblastí v zahraničí.

Americký fotbal má výhodu

Elitní Paddock liga amerického fotbalu má momentálně výhodu, jelikož nový ročník soutěže ještě nezačal - odstartovat má poslední březnovou neděli, nižší ligy pak ještě později. I v tom to sportu nezbývá do budoucna nic jiného než respektovat rozhodnutí Bezpečnostní rady státu.

"S ohledem na nutnost vše plánovat v předstihu, padne rozhodnutí o nejbližších zápasech v pondělí 16. března, nicméně předpokládá se, že po dobu trvání omezení budou běžné zápasy odehrány bez diváků a televizní zápasy budou odloženy. Zároveň čekáme na výklad rozhodnutí, zda limit 100 lidí se vztahuje pouze na diváky," poznamenal Filip Hobza, předseda České asociace amerického fotbalu.

"Pokud by měl platit i na týmy, rozhodčí, zástupce médií a další přímé účastníky, je americký fotbal v komplikovanější situaci než naprostá většina ostatních sportů, s ohledem na vysoký počet aktivních účastníků zápasů. S ohledem na to, že i divácká návštěvnost zápasů amerického fotbalu se pohybuje ve stovkách a u významných zápasů v tisících, věříme, že důvody pro tato restriktivní opatření pominou co nejdříve, protože sportovní klání bez fanoušků ztrácí jednu ze svých podstat," dodal.

Reklama