Hlavní obsah

Phoenix - Milwaukee 118:105Stav série 1:0Basketbalisté Phoenixu v prvním finále NBA porazili Milwaukee

První zápas finálové série NBA vyhráli basketbalisté Phoenixu. Suns i díky 32 bodům veterána Chrise Paula a 19 doskokům Deandreho Aytona porazili 118:105 Milwaukee.

Foto: Ross D. Franklin, ČTK/AP

Basketbalista Phoenixu Suns Chris Paul během prvního finále NBA.

Článek

Suns si během úvodního duelu vypracovali náskok až 20 bodů a naopak sami prohrávali pouze o tři. Ve statistikách přitom tahali spíše za kratší konec: Bucks protivníka přeskákali (47:43), trefili o pět trojek víc (16:11) a také měli na konci střetnutí na kontě více asistencí (21:18).

Přesto se na začátek třetí finálové účasti v historii klubu radoval Phoenix. "Na tyto momenty jsme se připravovali celou sezonu. Teď ale musíme pokračovat, protože za sebou máme pouze jeden zápas," řekl Paul, který k 32 bodům přidal devět asistencí a čtyři doskoky.

Hvězdný rozehrávač se po Kareemu Abdulovi-Jabbarovi a Timu Duncanovi stal teprve třetím hráčem, jenž ve věku nejméně 36 let nastřádal ve finále alespoň 30 bodů. Sekundovali mu Devin Booker s 27 body a šesti asistencemi a Ayton, jenž za 39 minut nastřílel 22 bodů a doskočil 19 míčů.

Výrazným faktorem prvního klání byly trestné hody. Zatímco hosté se dostali k 16 střelám, z nichž využili devět, Suns proměnili 25 z 26 pokusů. S úspěšností 87 procent jsou nyní nejúspěšnější v historii play off mezi celky, které odehrály alespoň 10 duelů.

"Velmi těžká je obrana jejich clon na hráče s míčem," všiml si trenér Bucks Mike Budenholzer. "Mám za to, že se zkrátka musíme zlepšit. Podíváme se na video a uvidíme, jak soupeři jeho tempo znepříjemnit," dodal.

Hosté si v utkání připsali pouze čtyři zisky oproti devíti získaným míčům Phoenixu. Herně Milwaukee spoléhalo na autora 29 bodů Khrise Middletona a dvojnásobného MVP soutěže Janise Adetokunba, který si po zranění kolene a dvouzápasové absenci připsal za necelých 36 minut 20 bodů a 17 doskoků. Pivot Brook Lopez přidal 17 bodů, nikdo další z týmu se ovšem nedostal na víc než deset bodů.

Phoenix může po prvním finálovém duelu mrzet pouze ztráta Daria Šariče. Chorvatský křídelník si v první části poranil koleno a není jisté, zda stihne další průběh série. Druhé utkání je v Arizoně na programu v pátek.

Finále play off NBA - 1. zápas:
Phoenix - Milwaukee 118:105 (30:26, 57:49, 92:75)
Nejvíce bodů: Paul 32, Booker 27, Ayton 22 - Middleton 29, Adetokunbo 20, Lopez 17.

Reklama

Související témata: