Hlavní obsah

Šťavnaté domácí bonbóny plné ovoce a barev

Klára Antonova FischleinováSport.cz

Přiznejme si, že gumové bonbóny nejsou zdaleka jen dětskou pochutinou. S oblibou se jimi odměníme i v dospělosti. O tom, že jsou často k vidění i na občerstvovacích stanicích maratonů, ani nemluvě. Kdo hledá v tomto směru zdravější, přírodní alternativu, ten si zamiluje výrobu domácích agarových bonbónků.

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Želatinové bombony mají v jídelníčku maratonce své místo jisté.

Článek

Agar je usušený vývar z mořských řas jménem tengusa. Vychladlý vývar získá gelovou konzistenci, poté se vysuší na slunci a na mrazu a následně se rozemele. V obchodech ho tak obvykle seženeme jako prášek nebo drobné granulky. K dostání je ve zdravé výživě i v řadě běžných supermarketů.

Agarem lze nahradit klasickou želatinu v nejrůznějších receptech, ve kterých je potřeba. Zahustí polévky, omáčky, pudinky, džemy... Například ve veganské kuchyni má své pevné místo, protože je čistě rostlinného původu.

Foto: archiv autorky, Sport.cz

Želatinové bombony - zdravé občerstvení pro těžké chvíle maratoncovy.

A teď už k domácím želé bonbónům. Postup je snadný. V ovocné šťávě či jemném ovocném pyré povaříme zhruba dvě minuty několik gramů agaru. Pokud používáme agar ve formě granulí, můžeme ho půl hodiny předem namočit ve vodě, aby změknul.

Směs pak nalijeme do silikonových formiček na domácí bonbóny (poslouží i silikonové formičky na led). Necháme minimálně dvě hodiny zatuhnout v lednici, a pak už můžeme bonbóny rovnou konzumovat, nebo je umístit do skleněné uzavíratelné nádoby a skladovat v lednici. Bez problému vydrží několik dní.

Co budete potřebovat
200 – 250 ml ovocné/zeleninové šťávy nebo pyré
1 čajová lžička agaru
1 lžíce medu na doslazení (podle typu ovoce)

Nečekejte, že budou tyto bonbónky stejně tuhé jako ty klasické gumové s dlouhým výčtem ingrediencí a nepřeberným množstvím éček. Agarové bonbóny jsou měkké a svojí čistě přírodní chutí šťavnaté. Barvám a příchutím se meze nekladou. Do jablečných se hodí například i špetka skořice, stejně tak zajímavě okoření některé kombinace trocha zázvorové šťávy. Jestli držíte své děti od sladkostí zkrátka, vězte, že pro tyhle bonbónky před lednicí vystojí důlek a vy jim je můžete dopřát bez výčitek.

Reklama

Související témata:
Želé
Pyré