Hlavní obsah

Co dělat po běhu na mrazu? Regenerace po tréninku v nízkých teplotách

Pořádná zima se k lidu českému letos alespoň na chvíli už navrátila, takže pokud si budete chtít v příštích dnech zaběhat, nejspíše se nevyhnete teplotám pod bodem mrazu. Stejně jako běh v horkých měsících má i běh v měsících chladných svá specifika, a to hlavně v okamžiku, kdy běh skončí.

Foto: Profimedia.cz

Běhejte i v zimě, nezapomeňte ale na její specifika!

Článek

Zatímco v létě nám půjde v první řadě o rehydrataci a správné vyklusání na závěr, v mrazivých měsících půjde o to zachovat si zbytky tělesného tepla. Jak to udělat?

Svléknout oblečení

V první řadě se vysvlečeme z propocených běžeckých věcí. Není snad nic horšího než studený pot. Za běhu je situace ještě snesitelná, když se ale po řádném rozehřátí na mrazu zastavíte, začíná teprve pravé ledové peklo berly Mrazilky jednoho ruského dědy.

Máme tedy velkou motivaci se v zimě vůbec nezastavovat. Po prvním zastavení až u sebe doma v předsíni proveďte ihned striptýz, vaše tělesná teplota vám poděkuje. Pokud si z nějakého důvodu nedáte příjemně teplou sprchu, oblékněte se hned do suchého, teplého oblečení.

Regenerace nohou

Uvolnění namáhaných svalů je důležité vždy, v zimním období pak obzvláště. V zimě totiž nohy trpí více než obvykle. Všude to trochu drobně klouže, podklouzává, bortí se, křupe nám pod nohama a vůbec je všechno takové méně stabilní. Nohy se namáhají více, ačkoli jsme třeba pomalejší. Možná vám to úplně nepřijde, ale počkejte zítra! Vaše dolní končetiny budou skučet.

Abychom se tomu vyhnuli, proválíme nejlépe během zmučené svalstvo na pořádném válci nebo mu alespoň dáme zakusit dobrodiní masážní tyče. Menší protažení také není od věci.

Strava po běhání

Abychom se dobře zotavili, potřebujeme kromě tepla dostat do těla také základní stavební kameny regenerace. Těmi jsou po výkonu v první řadě bílkoviny a cukry. Pánové a dámy v bílých pláštích nejčastěji doporučují do půl hodiny po výkonu zkonzumovat středně velké množství něčeho, co je bohaté na proteiny a sacharidy, a to nejlépe v poměru 1:3-1:4 ve prospěch uhrohydrátů ve vydatnosti kolem 200 kcal.

Dle výzkumů to dramatickým způsobem zlepšuje regeneraci a snižuje bolestivost svalů, takže na další trénink se budete už zítra zase těšit.

Reklama