Hlavní obsah

Ležet, nebo běžet? Běžcovo přemítání nad chorobou

Praha

Běhat i při nemoci? Asi znáte ten pocit bezmoci, když na vás něco leze a vy se musíte vzdát svého tréninku, nebo dokonce, nedej bože, svého oblíbeného závodu. V tréninku, přípravě se počítá každý odtrénovaný den a každý den proležený v posteli znamená pozvolné sklouzávání směrem k bídné kondici i výsledkům. Není pak divu, že se někteří rozhodnou trénovat či závodit i navzdory svému neuspokojivému zdravotnímu stavu. Činí tak ale opravdu dobře? Není to kontraproduktivní a nebezpečné?

Foto: Profimedia.cz

Je lepší nemoc vyběhat, nebo vyležet?

Článek

Takové základní pravidlo říká, že symptomy nemoci pociťované od krku nahoru ještě nemusí možnost tréninku zcela vylučovat. Opatrnost a rozvaha je ale vždy na místě! Pokud vás například trápí bolest v krku, máte ucpané dutiny nebo vás pobolívá hlava, můžete zjistit, že běh jako takový vám dokonce pomáhá tyto příznaky zapudit nebo zlepšit. Pokud se s těmito bolístkami rozhodnete vyběhnout, držte se přeci jen více při zemi než obvykle. Trénink by měl být lehčí a méně náročný. Symptomy totiž většinou prozrazují, že je váš imunitní systém oslabený a těžký trénink by takovéto trhliny ve vaší obranné linii mohl ještě rozšířit.

Určitě trénink vynechte, pokud máte horečku, zimnici, celkové bolesti kloubů nebo svalů, průjem, žaludeční problémy, těžkou migrénu, závratě. V těchto případech nedává smysl další zatěžování organismu a je lepší polevit a neriskovat zhoršení příznaků nebo ještě závažnější problémy, oddálenou rekonvalescenci nevyjímaje. Běh sám o sobě zvyšuje tělesnou teplotu, což může v kombinaci s horečkou znamenat opravdovou ruskou ruletu, kde v sázce může být i váš život. V některých případech zvýšená námaha nastoluje v organismu dojem, že choroba je závažnější, než jak to původně vypadalo, což může vyvolat obranné reakce, kdy tělo odstřihne „méně důležité" orgány, aby zachránilo celek. Při onemocnění má tělo také sklony k dehydrataci, což může tělesná námaha ještě více zhoršit, včetně dalších negativních konsekvencí.

Podle odborníků znamená jeden ztracený tréninkový den až dva tréninkové dny zpět, co se týče fyzické kondice. Je to sice tvrdé, ale pokud jste nemocní, raději setrvejte na lůžku. Trénovat i přes chorobu totiž v konečném důsledku může znamenat více ztracených dnů, než kolik jich je potřeba věnovat řádné léčbě. A i když už příznaky choroby odezněly, měli bychom ještě den dva vyčkat, než se vrátíme k tréninkové rutině. Opět platí, že počáteční jednotky by měly být relativně lehké a snadné. Příliš uspěchaný návrat totiž nahrává recidivě choroby.

Co tedy můžeme udělat pro to, abychom minimalizovali ztráty způsobené nemocí? Pokud je absolutně nezbytné nevypadnout z tréninkového tempa, dopřejte si lehkou jednotku na cyklotrenažéru nebo v bazénu. Při nemoci se srdeční tep zvyšuje více a rychleji než obvykle. Vezměte to v potaz a berte na to ohled! Maximum tréninkové dávky při nemoci by mělo představovat 20-40 minut cvičení ve vodě nebo lehkého spinningu. Pomoci může i jóga nebo umírněný strečink. Nikdy ale nezapomínejte naslouchat konkrétním signálům vlastního těla!

Běželi jste někdy závod i přesto, že jste byli nemocní?
Ne, nikdy.
36,6 %
Ano, už se mi to stalo.
51,5 %
Přihodilo se mi to dokonce vícekrát.
11,9 %
Celkem hlasovalo 134 čtenářů.

Reklama

Související témata: