Hlavní obsah

Skandinávský trénink: O fartleku aneb Kde se noha zaprděla?

O fartleku si kde kdo myslí, že ví, co to je. To je přeci jasný: fart = anglicky prdět, leg = anglicky noha. „Zaprděná noha“ nebo také „Prdící noha“, to bude určitě nějaký běžecký kanadský žertík. Není tomu tak úplně. Není to žert, ale vážná věc. A není to z Kanady, ale ze Švédska. A z běžeckého žertíku jsme u běžeckého žargonu. Fartlek jako unikátní tréninková technika, skandinávský, do jisté míry intuitivní intervalový trénink. Umíte využívat jeho přednosti?

Foto: mizuno.com

Pokud máte za barákem kopce, máte na fartlek přímo ideální podmínky.

Článek

Fartlek je švédský výraz pro „hru s rychlostí". Před mnoha desítkami let tento vynález pozdvihl švédskou cross-country reprezentaci na zcela novou úroveň a od té doby jej úspěšně používají všichni. Je to vlastně intervalový rychlostní trénink ve volném stylu. Velmi rychlé úseky se střídají s regeneračními fázemi volného klusu, zcela podle vašeho vkusu. Základní pravidlo je jediné: nezastavovat.

Skandinávští běžci měli a dodneška mají obrovskou výhodu jednak v dostupnosti přírodního terénu, jednak v jeho členitosti. Kopce u nich často střídají údolí, výšvihy zase strmé srázy. Není pak problém si například říci, že všechny kopce poběžíme nahoru naplno, zatímco hřebeny nebo seběhy využijeme k regeneraci. Z toho vyplývá jedna z největších výhod fartleku ‒ ačkoli jde o strukturovaný trénink, nepotřebujete žádné stopky, žádné přístroje GPS ani nic podobného. Všechno vzniká za běhu a intuitivně. Nic vás nezdržuje ani neomezuje a vy se můžete soustředit pouze na běh.

Ne každý má ale co by kamenem dohodil do tundry. Někteří z nás budou odkázáni na roviny Středočeské tabule. Ale to nevadí. Fartlek lze provádět všude ‒ i na silnici nebo přímořské písečné pláži. Jde o to prostřídat intervaly vysoké intenzity s intervaly regeneračními o nízké intenzitě. Zatímco intenzivní intervaly se postarají o růst naší rychlosti, směs s regeneračními intervaly dá vyniknout vytrvalosti. Můžete tak pracovat na dvou věcích zároveň, a to velice intenzivně a zároveň časově méně náročně, než kdybyste se jednotlivým aspektům chtěli věnovat odděleně.

Navíc trénink s fartlekem rozbourá monotónnost ostatních tréninků a do vašeho plánu vnese trochu nové inspirace, zábavy, spontánnosti. Tělo si začne zvykat na vyšší rychlost, aniž byste se museli domů vracet zchvácení jako z posledního tažení. Pokud nemáte na svém tréninkovém okruhu žádné záchytné body, které by vám pomohly rozčlenit trasu na rychlé a pomalé úseky (terénní nerovnosti, kopečky, sloupky podél silnice, sloupy veřejného osvětlení...), zvolte členění časové. Některé americké výzkumy naznačují, že nejvýhodnější je poměr někde mezi 1:2 a 1:3, tedy například 1 minuta ostrého běhu následovaná 2-3 minutami regeneračního výklusu. Takto lze prý dosáhnout nejlepších výsledků s nejnižším stresem pro pohybový aparát.

Pro ty, co dbají na svou štíhlou linii, je určitě užitečná informace, že tímto způsobem se za jednotku času spálí více kalorií než při běžném tréninku. Fartlek je totiž velmi efektivní druh přípravy a neustálé střídání zátěžové a klidovější fáze také přispívá k minimalizaci zranění. Hra s rychlostí vás také může vysvobodit z období stagnace a představovat další výzvu, která vás mentálně i fyzicky osvěží.

Reklama

Související témata: