Hlavní obsah

Víkendová běžecká party přinesla přes 100 kilometrů

Praha

Víkend je minulostí. Cesta od pramene Vltavy k prameni Labe má za sebou první kilometry. Redaktor Běhání na Sport.cz René Kujan má týden, aby zvládl 360 kilometrů. A to po svých a bez využití civilizačních výhod. Žádné nákupy, restaurace. Musí si vystačit jen se svým batohem a přírodními dary. Na jedné straně sportovní výzva, na druhé pomoc vozíčkářům.

Foto: René Kujan

Vítej, běžče.

Článek
Fotogalerie

„V sobotu jsem vyběhl od pramene Vltavy, trasa začala přeběhem Kvildy, poté postupně po cyklostezkách a turistických trasách, kdy jsem nabral směr Praha. První den jsem uběhl 49 kilometrů," hlásil z trati Kujan.

Redaktor Sport.cz spustil další šílenost. Přidáte se?

První dva dny se chtěl šetřit, přesto v neděli uběhl 54 kilometrů. Podle vyznačené mapy má pár kilometrů náskok. „Celou neděli pršelo, hodně jsem zmokl, ale počasí se už trochu umoudřilo, snad něco i uschne," přemítal v neděli večer, když se ukládal ke spánku vedle kukuřičného pole.

Žádná restaurace, hotel, kemp, tady vládne spánek pod nebem. Na vrcholku kopce, v lese. Co nejvíce si odpočinout, šetřit síly a věřit, že příroda nebude moc vzdorovat.

Velký díl má také strava. „Sušené maso, jablka, pár hrstí ostružin, co jsem našel v lese," popsal Kujan nedělní menu. „Je to trochu jednotvárný jídelníček, ale lepší než nic, snad to bude k jídlu ještě sedmý den," doufá redaktor rubriky Běhání na Sport.cz.

Kujan se rozhodl podporovat hendikepované sportovce poté, co sám prošel těžkou dopravní nehodou a zdlouhavou rehabilitací po poranění páteře.

Jakým způsobem ale jeho běh pomůže vozíčkářům? „Za každý uběhnutý kilometr věnuji na sbírkový účet České asociace paraplegiků minimálně deset korun. Sehnal jsem další oficiální partnery, kteří udělají totéž, a snažím se k podobnému inspirovat další lidi i firmy kolem. Největší naděje pak vkládám do generálního partnera akce, což je banka, která přislíbila vybrané peníze ještě zdvojnásobit. To mi už dodává hodně velkou motivaci," uzavírá vytrvalec.

Reklama