Hlavní obsah

TEST: Uleťte si do vesmíru s botami Nike LunarEpic Flyknit

Praha

Tato bota přiletěla nejen sem do České republiky s výraznou marketingovou podporou ‒ přímo z vesmíru. A na Zem sestoupila epická měsíční kecka. Zaujme na první pohled. Nejen barvou a tradičně propracovaným designem, ale netradičním zpracováním doslova a do písmene od špičky až k patě. Naše běžecká kopyta byla nesena těmito vesmírnými koráby po mnoho a mnoho kilometrů, daleko, daleko odsud. Jaké byly výsledky?

Foto: Nike.com

Denisa Rosolová měla z měsíční epiky neskrývanou radost.

Článek
Fotogalerie

Botu, či spíše jakousi běžeckou ponožku s propracovanou podešví poznáte na vesmírné míle daleko. Od tradiční běžecké obuvi se liší zvýšeným límcem připomínající ponožku. Vysoký náplet tvoří s celým svrškem boty jednolitý povrch. Výrobce jej označuje jako Flyknit a jde opravdu o tkanou záležitost. Pružná vlákna jsou na různých místech utkána s různou hustotou, takže tuhost a elasticita svršku je vždy přizpůsobena konkrétní části nohy. Jediný šev najdete zezadu u paty.

Výhod je určitě povícero. Svršek jemně, avšak pevně obepíná celé chodidlo až po kotníky. Chrání jej a zároveň nijak nebrání pohybu nohy ani odvětrávání potu. Navíc také ‒ i díky zvoleným barvám ‒ vypadá netradičně a velmi dobře zároveň.

Také systém šněrování je řešen nekonvenčně. Tkanice jsou vedeny očky slabých, ale pevných šňůrek probíhajících z obou stran nártu až k podešvi. Tím je docíleno širokých možností utažení a fixování boty na noze přesně podle daností každého jednotlivého chodidla. Pata je sice poněkud zpevněná, ale pouze decentně, navíc s využitím dalšího netradičního postupu. Pro další zvýšení komfortu obsahuje bota uvnitř jen textilní výztuhu. Zvenku je pak nanesen pružný syntetický nástřik.

Poslední, ovšem asi největší inovací ve světě běžeckých bot je podešev. Vypadá jako něco, co jste ještě neviděli. A viděli-li jste, určitě ne na botách. Dobře informované zdroje hovořili o tom, že americký producent odkoukal ostrůvkovitě segmentované plochy od gekonů. Ti se dokáží udržet i na povrchu s hladkostí skla. A boty tedy nepřekvapivě drží dost dobře.

Kupředu! A o světelné roky

V krabici společně s obuví najdete také dva páry měkkých vložek. Jedny tenčí, jedny tlustší. Volit tak můžete podle svých aktuálních potřeb. Mezipodešev na botě zcela chybí. Respektive je stavena s vlastní podešví do jednolitého celku. Při její výrobě se používají malé laserové kanóny, které všechny zářezy s chirurgickou precizností vyřezávají do materiálu podešve. Že by vás všechny tyto kosmické technologie posunuly o světelné roky kupředu? Nejvíce bude samozřejmě záležet na kvalitě tréninku. Ale dávat nohám stále nové podněty, to se také počítá.

Na první obutí se připravte na nečekaný, nezvyklý, příjemný pocit. Lehkost gekoního běhu je nejideálnější na pěti až desetikilometrových výbězích. Bota je přeci jen svým zaměřením lehce běžecky lifestylová, takže bych od ní úplně neočekával udatné maratónské výkony. Také ladění podrážky vymezuje její cestu běžeckým životem spíše po zpevněných cestách, na cyklostezkách nebo na lehčí tréninky dráze. Nečistoty nezpevněných cest by mohly gekoní polštářky zcela vyřadit z provozu. Botky jsou k dostání v devíti různých barevných odstínech.

PLUSY
působivý, nezvyklý design
lehoučké
pohodlné
dobře odvětrané
výborně drží na nejrůznějším zpevněném povrchu
MÍNUSY
nehodí se příliš mimo zpevněný terén
příliš silná podrážka (to je však individuální)
CENA
doporučená: 4 499 korun

Mně osobně by vyhovovala trochu tenčí podrážka. Ta současná snad nikde nejde pod dva centimetry, a to už může být někdy příliš. Je to samozřejmě individuální, ale čím více toho máte mezi nohou a zemí, tím nestabilnější bývají kotníky. A kdyby drop (sklon pata-špička) byl oproti stávajícím 10 milimetrům o něco menší, také bych se vůbec nezlobil. Stačilo by málo a mohla by to být vlastně slušná minimalistická bota.

Scan obuvi byl proveden ve spolupráci s Top4Running.cz.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články