Hlavní obsah

Zpráva, z níž padnete na kolena: Běh kloubům prospívá

Také vás už unavují a otravují poznámky okolí směřující k vaší oblíbené pohybové aktivitě a chmurným předpovědím směrem k vašim kolenům? Je to otravnější, než když se vám na maratónu začne shrnovat ponožka, že? Tak teď na své (ne)přátele můžete vyrukovat s nejnovějšími vědeckými poznatky. Nemohou totiž být více vedle než onen pověstný jehličnan z čeledi borovicovitých.

Foto: Profimedia.cz

Běh kolenům prospívá. Lékařsky ověřeno!

Článek

Vědecký výzkum publikovaný nedávno v časopise Arthritis Care & Research Journal totiž ukázal, že se obavy o zdraví běžcových kolen nezakládají na skutečnosti. Studie založená na pozorování téměř tří tisícovek lidí středního věku totiž ukázala, že jedinci oddávající se běhu mají v reálném světě problémů s koleny méně než jiní.

Skálopevné přesvědčení odborníků tedy zní: Neexistuje zvýšené riziko symptomatické osteoartritidy kolene u běžců v porovnání s neběžci. Výsledky studie navíc jasně říkají, že čím více lidé běhali, tím menší pociťovali bolesti kolen.

Pouze 21 % lidí, kteří pravidelně běhali, mělo nějaké potíže s koleny. U lidí, kteří tomuto druhu pohybu neholdovali, to bylo 29,6 %. Ve skutečnosti by si tedy lidé, dobromyslné postarší paní ze sousedství i vaši jízliví kamarádi měli říkat: Tebe bolí kolena? No já se ti divím, že ještě neběháš!

Reklama