Hlavní obsah

TEST: Triko Icebreaker Ellipse jako dělané pro chladnější tréninky

Praha

Icebreaker Ellipse Long Sleeve Half Zip Hood je neobyčejné tričko do neobyčejných podmínek. Tradiční novozélandský výrobce využívající pověstnou vlnu merino slibuje tepelný komfort, který v dnešních dnech všichni tak nějak instinktivně vyhledáváme, ať už jsme zrovna na tréninku, nebo se zrovna řítíme městem za pracovní příležitostí. Pokud si Ellipse pořídíte, předem se omluvte svým ostatním svrškům, budou teď ležet ladem.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Icebreaker Ellipse Long Sleeve Half Zip Hood

Článek
Fotogalerie

Mnoho uživatelských recenzí na toto triko na zahraničních serverech končí ve smyslu: Nosím ho teď pořád, na trénink i do práce. Spoustu trik teď můžu vyhodit, nic jiného už vlastně nenosím... Je tričko opravdu tak kouzelné?

Ve světě automobilů je dnes moderní hybridní pohon. A s Ellipse přichází hybridnost i do světa běžeckého vybavení. Vlna je základ, to je jasné, to by pak nebyl Icebreaker. Šikovný vlněný základ (75 % merino, 25 % polyester) je upleten tak, aby příliš neměnil svou délku (určitá míra elasticity je ale zachována), ale naopak byl velice pružný do šířky. Výsledkem je oděv dobře padnoucí, nijak neomezující sportujícího člověka v pohybu a navíc zachovávající si po dlouhou dobu svůj původní tvar.

Typická vlněná textilie je ovšem u tohoto modelu doplněna o syntetickou kapuci a hrudní panel. 100% recyklovaný polyester poskytuje výbornou ochranu před větrem i deštěm. Pod syntetikou ovšem opět nalézáme vlnu ve speciální úpravě (MerinoLOFT) tak, aby měla co největší loft, aby vyplnila co nejvíce prostoru, a tak poskytla co možná nejlepší tepelnou izolaci.

Vše je uzpůsobeno použití v aktivním pohybu. Polyesterové panely sice odpuzují vodu, merino na ramenou, pažích a zádech samozřejmě po chvíli promokne. Tady se však opět ukazují výhody přírodního materiálu. Vlna si i přesto, že je mokrá, uchovává dobré termoizolační vlastnosti. Takže pokud nepřijde opravdu krutá průtrž mračen, o pohodlí příliš nepřijdete. Ačkoli je vlna v dešti mokrá, triko na rozdíl od jiných materiálů nestudí, nelepí se nepříjemně na tělo a neodvádí o moc více tepla. Tepelný komfort je samozřejmě věc velmi individuální, nicméně ve vlně jej asi každý dosáhne o dost snadněji.

Kapuce a spodní okraj bundo-trika je olemován pružnou páskou. Rukávy mají dvojité zakončení a praktické dírky na palce, takže je lze ve větší zimě přetáhnout přes dlaně. Svítivě žlutozelené zipy dvou prostorných postranních kapes jsou z kvalitní dílny YKK stejně jako hlavní, tříčtvrteční zip. Všechny zipy jsou navíc podšité tenkou pevnější páskou, aby nezachytávaly látku zespodu. Na triku nenajdete žádné zbytečnosti, „jen" promyšlený funkční standard, který navíc zajistí překvapivě nízkou hmotnost (dost pod půl kila). Po otevření hlavního zipu najdete z vnitřní strany trika další malou kapsičku na zip. Pohodlně se do ní vejde třeba řidičák a kreditka.

PLUSY
vysoký tepelný komfort
ochrana hrudi a hlavy proti profouknutí, dešti
prodloužené rukávy s návleky na palce
použitelné jako koncová nebo prostřední vrstva
prostorné kapsy
MÍNUSY
syntetika uvnitř kapuce
CENA
4699 korun

V triku jsem několikrát bez problémů zmokl i ofouknul. Skvělá je kapuce bránící největším ztrátám tepla. Jediné, co bych mohl Ellipse vytknout, je syntetika i z její vnitřní strany. Přírodní materiál by tady byl příjemnější. Při vyšším pocení se nyní látka trochu lepí ke kůži.

Bundo-triko či triko-bundu lze nosit samostatně jako koncovou vrstvu na tričku s krátkým či dlouhým rukávem. Na noční běhy v teplotách kolem 7 °C to úplně stačilo. Do hor nebo na zimu může zastoupit také roli vrstvy prostřední. Obrovskou výhodou vlny je, že jako přírodní materiál dokáže dobře pracovat s absorbovanou vlhkostí a uvolňováním tepla. Jednoduše řečeno je za sucha i vlhka teplejší než většina jiných materiálů. Navíc má obrovskou výhodu, že se v ní moc nedaří bakteriím, a tudíž méně zasmrádá a zasmrádá později. Zatímco běžná výbava jde po jednom tréninku do koše (na prádlo), merino v pohodě vydrží i tři čtyři. Dá se prát běžně v pračce (používám prací gely), ale samozřejmě svým vlněným věcem uděláte lepší službu, když na ně použijete speciální prací prostředek.

Cena za komfort je vyšší, ale vzhledem k vlastnostem materiálů a zpracování ji nelze považovat za neodpovídající. Soudě podle výdrže jiného trička od Icebreakeru předpokládám, že vás Ellipse jen tak brzy neopustí. A jedna kvalitní věc ve svém důsledku nakonec vychází levněji než neustálé nákupy mnoha laciných a nekvalitních.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Icebreaker Ellipse LS Half Zip Hood Men

Reklama