Hlavní obsah

Denně zvracet, denně dřít. I o tom je život nejrychlejšího party boye

Světlo světa zcela nedávno spatřil film o muži, kterému všichni přezdívají Blesk. Není také divu – vždyť je nejrychlejším mužem planety na stovce i dvoustovce. Je ale jednoduché natočit dokumentární film o člověku, který dává několik interview denně a zná ho snad úplně každý? A je jednoduché být Usainem Boltem? Odpověď možná najdete ve snímku britských režisérů bratrů Bena a Gabea Turnerových.

Foto: Profimedia.cz

I am Bolt! A kdo je víc? Na světové premiéře filmu.

Článek

Pojetí celého filmu I am Bolt vychází ze zpovědi samotného běžce. Režiséři jako by ustupovali do pozadí a nechávají samotného atleta vyprávět svůj vlastní příběh o tom, jaký skutečně je. Režisérské duo strávilo se sprinterem téměř rok a půl času natáčením a provázením na cesty na mistrovství světa či olympiádu. Vedle šťastných chvil vítězství a velmi tvrdé přípravy se jim podařilo věrně zachytit také ubíjející nudu hotelových pokojů, v nichž Bolt tráví až nepříjemně mnoho času, i to, jak si sportovec umí na party vyhodit řádně z kopýtka.

„Čím jsem starší, tím menší zábava to je," uslyšíme z úst světového šampióna výrok o sportu, v němž exceluje. A realita mu dává zapravdu: Několik měsíců před odletem na olympiádu v Riu de Janeiro utrpěl Bolt zranění kotníku, které se rozhodl léčit na věhlasné klinice v Německu.

Během natáčení ovšem museli filmaři bojovat i se samotným Boltem. Ten je velmi aktivní na sociálních sítích a zcela propadá moderním technologiím (plus si přičtěte tu nudu hotelových pokojů), takže s telefonem si hraje téměř neustále. V jednu chvíli hrozilo, že Boltovy příspěvky na Snapchatu budou relevantnější a úspěšnější než celý právě natáčený film!

Kromě samotného Bolta se dostaneme trochu blíže také k jeho osobnímu trenérovi Glenovi Millsovi, bývalému šéftrenérovi jamajského olympijského družstva. Kdo ho zná, tvrdí o něm, že by jej mohli macerovat a poté nitrožilně podávat jako sedativum, tak klidně a vyrovnaně působí. Pod jeho vedením ovšem probíhají tvrdé tréninky. Žádný military style, pokyny jsou udávány klidným hlasem a Bolt je i přes občasnou velkou nechuť vyplní. „Zvracel jsem každý den," říká Bolt o své přípravě na londýnskou olympiádu, odkud si, jak známo, opět odvezl trojici zlatých. On sám si ale nejvíc necení žádné zlaté placky z mistrovství světa či olympiády. Dle jeho vlastních slov nikdy nic nepřekoná vítězství z roku 2002 na juniorském MS před domácím publikem na Jamaice.

Bolt se tento rok rozloučí s aktivní sprinterskou kariérou. Co bude dál? Jeho snem je hrát fotbal za oblíbený klub Manchester United. Takže, kdo ví, třeba nám Usain z očí přeci jen nezmizí nadobro.

Reklama

Související témata:
Snapchat